Roda aplega els actes centrals de la Festa Major

El seguici del pa beneït va obrir esla ctes de la Diada de Sant Bertomeu pels carrers del poble

25 agosto 2019 18:19 | Actualizado a 25 agosto 2019 18:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La vila de Roda de Berà es troba immersa de ple en la seva festa major de Sant Bartomeu. Ahir, diada del patró, es van celebrar els actes «més íntims», com comentava al migdia un rodenc de soca-rel a la plaça de l’Església. El motiu, el seguici del pa beneït, la processó amb la imatge de Sant Bartomeu, l’ofici i la benedicció del pa, la tradició més genuïna del poble.

A dos quarts d’onze del matí la parella de Majorals, enguany l’Isabel Mondéjar i Sergi Virgili, van ser els encarregats de convidar les autoritats, encapçalades per l’alcalde Pere Virgili, a participar al seguici, des de la Casa de la Vila fins a l’església.

 Va obrir la comitiva el Ball de Diables de Roda de Berà, amb la batucada dels Trastok’ts de Sarrià al seu darrere; a continuació el Ball de Bastons de Llorenç que precedien les dues parelles de gegants de la vila, Rodus i Berània, Rigoleto i Traviata, acompanyats del Grup de Grallers i Timbalers de Roda. Seguia la renglera de les prop de quaranta parelles participants, amb les coques damunt la post coberta amb mantell de puntes d’encaix, i la parelleta més menuda al capdavant, portadora de la coca del Goig, que després seria subhastada, i els Majorals. Al darrere, les autoritats i la Cobla la Principal de Tarragona.

Arribats davant el temple parroquial es va recollir la imatge de Sant Bartomeu, entronitzada al tabernacle, per iniciar la processó presidida pel rector mossèn Jaume Roig, en la què també va desfilar el penó del sant i la bandera dels ‘Labradores de San Isidro’.

De retorn a l’església es va celebrar l’ofici de Sant Bartomeu, amb cants a càrrec de la Coral Verge de Berà. El rector va procedir a la benedicció de les coques dipositades als peus del presbiteri, que simbolitzen l’ofrena dels fruits de la terra; a la sortida de l’acte religiós, van ser repartides a bocins entre el públic que hi havia a la Plaça. 

El següent pas consistí en la subhasta de la coca del Goig, a veus de l’expert en la matèria, Marià del cal Niceto. La coca se la va adjudicar l’exalcalde Pere Compte, el millor postor, per la qual va pujar fins a la quantitat de 380 euros, amb especial record en vers Josep Martorell, traspassat ara fa un any, que durant tant de temps es va endur la preuada coca.

Per acabar, com és tradicional, el seguici va fer una actuació davant Sant Bartomeu, amb esclat de foc del Ball de Diables de Roda inclós. Després el públic acudí a la remodelada plaça dels Pins, escenari del concert vermut interpretat per la Cobla Principal de Tarragona. A la nit va ser el moment del Roda Sona el clàssic ball de Festa Major.

Comentarios
Multimedia Diari