Roda de Berà inaugura el museu parroquial

El fons inclou peçes d’orfebreria, diferents ornaments i fins i tot una estela funerària dels segles XVI-XVII

19 enero 2022 19:40 | Actualizado a 20 enero 2022 10:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Roda de Berà compta amb un nou atractiu afegit a la seva oferta de visites culturals: es tracta del Museu Parroquial ubicat a la rectoria i inaugurat ahir al matí per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, amb l’assistència de l’alcalde de la vila, Pere Virgili acompanyat d’alguns regidors i un nombrós grup de vilatans.

Una mostra que Roda de Berà es fa seva atès que, aquesta, conté un ampli ventall d’objectes antics pertanyents al culte i la litúrgia de la parròquia de Sant Bartomeu que, durant molts anys, han romàs oblidats en les golfes de la rectoria. La realitat d’aquest espai museístic és una aposta del rector Antonio Rodríguez i dels membres del Consell Parroquial, els quals en cosa d’un any han aconseguit treure brillo i en molts casos restaurar, elements de l’art sacre i de funció litúrgica, dignificar-los i donar-los-hi visibilitat.

El voluntariat i l’aportació desinteressada de diversos rodencs fa que a partir d’ahir mateix es pugui gaudir de tot aquest fons en les seves corresponents vitrines. Peces d’orfebreria, com la Custòdia, diferents calzes i copons, així com la Vera Creu, de principis del segle XIX. També es poden veure uns quants ornaments utilitzats abans de la reforma litúrgica, amb casulles brodades en relleu, un altar pertanyent a l’època evocada, amb els canelobres, les sacres, imatges, les ares de les relíquies dels sants, amb un sagrari reconstruït, l’antiga pila baptismal, roba de les imatges vestides, missals i llibres del 1700 i 1800, entre altres elements.

En destaca, una estela funerària dels segles XVI-XVII «guardada de l’antic cementiri que hi havia darrere l’església», assenyala Josep Maria Nogués, membre del Comsell Parroquial, quines mans restauradores han contibuït a la conservació de les peces, algunes dels quals es reincorporen a les principals solemnitats religioses del poble. És d’interès també un fragment de l’antic retaule de l’ermita de la Mare de Déu de Berà i la col·lecció de segells de la parròquia, al llarg dels anys.

Els records de molts rodencs rauen en el fet de veure exposades banderes i penons, medalles de confraries com ara les Filles de Maria o la bandera de Sant Isidre. Entre els objectes curiosos exposats, s’hi troba un antic motlle per a l’elaboració de les hòsties de diferents formats.

Un ric bagatge del fet religiós «que forma part del patrimoni cultural de casa nostra i que cal valorar més enllà de les pròpies creences», va significar l’alcalde de Roda, Pere Virgili, en el moment d’agraïr la feina feta pels impulsors del projecte. En el seu parlament l’arquebisbe de Tarragona es va congratular per la iniciativa i va incidir en la necessitat de «maldar perquè aquest llegat, basat en la religiositat i la fe, sigui vehicle de transmissió de la cultura i els valors religiosos a les noves generacions».

El públic assistent, l’arquebisbe i les autoritats, van poder admirar també el quadre de gran format que hi ha instal·lat al baptisteri del temple, al·legòric al baptisme de Jesús, obra de la pintora Ingrid Garcia.

El rector, Antonio Rodríguez, va subratllar que el museu parroquial «obrirà les portes als centres educatius de Roda amb l’objectiu de donar-lo a conèixer entre els estudiants, com també fer-ne partícips a les entitats i associacions que vulguin descobrir-lo».

En principi, aquest espai museístic romandrà obert al públic en general cada diumenge al migdia, després de la missa de les onze, i com una oferta més als visitants que sovintegen Roda per conèixer llocs de tant interès cultural com el Museu de la Ràdio del Roc Sant Gaietà o la capella de Mas Carreras, amb ornamentació i obra pictòrica de l’insigne arquitecte modernista, Josep Maria Jujol.

Comentarios
Multimedia Diari