Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Salou, Lloret i Calella aplaudeixen el veto a les empreses que promoguin el 'turisme de borratxera'

Defensen que des dels municipis ja han fet esforços en aquesta línia i que la decisió de la Generalitat els pot ajudar

ACN

Whatsapp
Imatge d'arxiu dels joves participants a la Saloufest. Foto: ACN

Imatge d'arxiu dels joves participants a la Saloufest. Foto: ACN

Municipis turístics del litoral català com Lloret de Mar, Salou o Calella han aplaudit la decisió de la Generalitat de retirar els segells i les certificacions de l'Agència Catalana de Turisme a les empreses que promoguin el 'turisme de borratxera'. Des dels ajuntaments consideren que la mesura és encertada i que els pot ajudar a eliminar definitivament aquest estigma dels seus municipis. Alhora, defensen que va en la línia d'altres iniciatives sorgides des dels consistoris per millorar la imatge i enfocar-la cap al turisme de qualitat. A Lloret, per exemple, es van endurir les ordenances cíviques el 2012 i asseguren que en noten els resultats. A Calella, el consistori ja va denunciar el 2014 un operador que promovia aquest tipus de turisme i a Salou fa un mes que hotelers, ajuntament i Generalitat van fer un front comú contra el Saloufest.

La directora general de Turisme, Marian Muro, va explicar diumenge que la Generalitat vetarà les empreses i hotels que promoguin i es lucrin de l'anomenat 'turisme de borratxera'. Per aconseguir-ho, els retiraran els segells i les certificacions de l'Agència Catalana de Turisme (ACT) perquè consideren que malmeten la imatge turística del país.

Alguns dels principals municipis turístics de Catalunya veuen amb bons ulls la iniciativa, que creuen que pot ajudar a combatre definitivament aquest tipus de turisme. A més, defensen que va en la línia d'algunes iniciatives que ja han pres a nivell local per combatre aquest tipus de turisme i creuen que pot ser eficaç per acabar amb les pràctiques d'alguns empresaris, que encara aprofiten per vincular-se a paquets i productes turístics que es venen sota la marca de la festa i l'alcohol.

Salou, en "total consonància" amb la Generalitat

Des de Salou, el regidor de Turisme, Benet Presas, ha dit que estan en "total consonància" amb la Generalitat amb la proposta de vetar aquestes empreses. El regidor ha recordat que Salou també ha fet diverses accions per combatre aquest tipus de paquets turístics, la darrera en una roda de premsa fa un mes per mostrar el "front comú" entre associacions d'hotelers, ajuntament i Generalitat en contra del Saloufest.

Presas ha defensat que la majoria d'empresaris de la localitat tenen clar que aquest tipus de turisme "fa mal a la destinació i al país" però que encara queden algunes excepcions. "El convenciment és la millor arma, però si no té efectes s'han de prendre altres mesures", ha reconegut. Per exemple, per acabar amb el Saloufest, el consistori es va negar a cedir instal·lacions esportives als organitzadors de l'esdeveniment. 

A més, el regidor afegeix que no només cal mirar-se amb lupa el sector hoteler sinó que també hi ha empreses receptores i agències amb seu a Catalunya que s'encarreguen de gestionar tots aquests paquets turístics. "Alguns operadors tenen seus a fora del país però d'altres són del territori i els hem de requerir perquè abandonin aquest tipus de turisme, que és negatiu per a tots, també per a ells", ha sentenciat.

Els empresaris de la Costa Daurada, també d'acord 

El president de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Eduard Farriol, considera que la proposta de la Generalitat és "lògica" perquè creuen que és un "contrasentit" que hi hagi establiments que estiguin dins d'un pla d'accions de turisme familiar i esportiu i que, alhora, figurin en programes "on es promou el consum d'alcohol i orgies".

A més, els hotelers asseguren que estan treballant perquè no es torni a repetir un esdeveniment on el sexe i l'alcohol siguin els principals atractius. "La nostra destinació aposta fermament pel turisme familiar i esportiu, que ha crescut considerablement en els darrers anys i així ho demostren les dades", destaca el president. 

Des de l'entitat, a més, remarquen que les xifres dels turistes que arriben a la Costa Daurada a través d'aquests paquets són "anecdòtiques". "Estem parlant de grups temporals que molesten i no són desitjats, per la qual cosa treballem enèrgicament per eliminar-los de manera radical, ja que no aporten cap benefici a la destinació", ha conclòs.

Lloret i la lluita contra l'inicivisme 

El regidor de Turisme de Lloret de Mar, Joan Gou, ha assegurat que és una decisió "molt valenta" que va en la línia del que fa anys que promouen des del municipi. Lloret de Mar va aprovar el 2012 unes ordenances cíviques més estrictes per perseguir l'incivisme a la via pública i el regidor defensa que la mesura ha tingut els seus fruits. "Fa molt de temps que treballem per pacificar Lloret i situar-nos al marge del model del turisme de borratxera", ha defensat. 

És per això que des del municipi de la Selva aplaudeixen fermament la mesura anunciada per la directora general de Turisme perquè, a més, creuen que els pot ajudar a millorar la imatge del municipi. "Creiem que és una decisió encertada i que està en la línia del que promovem des de Lloret", ha afegit.

A més, el regidor considera que aquesta mesura permetrà "assenyalar i discriminar" una sèrie d'empresaris que no s'han sumat a la iniciativa de promoure un turisme de qualitat. "Des del punt de vista de la imatge de marca de tot un país són taques que no comparteixen la visió majoritària del turisme", ha criticat. 

Calella, totalment d'acord 

L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, ha assegurat que és una actuació encerta i que "va pel bon camí". Segons assegura, fomentar el turisme de borratxera és "una actitud empresarial incívica" i, per tant, considera que cap empresa que es beneficiï d'ajudes o promoció pública pot fomentar aquest tipus de turisme. 

A més, l'alcaldessa recorda que el municipi ja ha emprès diverses iniciatives per combatre aquestes pràctiques i celebra que "el 99,9% dels empresaris ho han entès". El 2014, l'ajuntament va denunciar un operador turístic per anunciar estades a Calella sota la marca del turisme de festa i alcohol. El procediment judicial continua encara obert. 

En el cas de Calella, les accions per promoure aquest tipus de turisme no només han sorgit del consistori, sinó que també els mateixos empresaris persegueixen aquest tipus de promoció. El mateix operador denunciat per l'ajuntament (Playa y Fiesta) anunciava els hotels com a establiments '100% Fiesta'. A petició de bona part dels empresaris, aquest epígraf va desaparèixer del seu web. "Crec que el missatge s'ha entès i la majoria dels empresaris tenen una bona praxis empresarial pel que fa al model turístic, crec que a Calella tindrem menys feina que a d'altres llocs", defensa l'alcaldessa.

Temas

  • COSTA

Comentarios

Lea También