Salou dona veu al jovent del municipi

La regidora de Joventut, Julia Gómez, explica que ‘es tracta d’un pla totalment obert, un document viu que estarà en constant revisió i que s’adaptarà a les necessitats dels joves, en tot moment’

05 diciembre 2021 21:50 | Actualizado a 09 diciembre 2021 16:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Salou, a través de la regidoria de Joventut, ha posat en marxa el nou Pla Local de Joventut 2021-2024, després de la seva aprovació a través del Ple municipal, el passat mes de novembre. Aquest document pretén donar veu i protagonisme als joves del municipi, i posar de relleu les seves reivindicacions, problemàtiques i propostes.

En aquest sentit, i per tal que sigui el més real possible, s’han realitzat una sèrie d’enquestes al jovent de Salou, així com entrevistes; i s‘ha creat un grup de debat, per acabar de detectar les seves necessitats.

Els àmbits principals en què s’ha treballat durant la diagnosi han estat quatre: participació i oci; treball i formació; salut integral; i eix transversal.

A partir d’aquesta diagnosi, s’han tingut en compte els següents objectius: impulsar la participació dels i les joves per diferents canals; acompanyar-los en la seva formació i accés al món laboral; fomentar el treball en xarxa i multidisciplinari per promoure la seva salut; i promoure la formació de la persona, de forma integral. Dits objectius es volen aconseguir a través de les aptituds d’acompanyament, integralitat, qualitat, participació, informació i transformació.

Aquests objectius han servit per desenvolupar un total de 9 projectes, que durà a terme la regidoria de Joventut, com són: ‘Connectem-nos’, ‘Consell de joventut’, ‘Joves talents’, ‘Som’, ‘Informa’t’, ‘Forma’t’, ‘Espai jove salut’, ‘Emociona’t’, i ‘Som jov@s’.

L’alcalde Pere Granados ha expressat la voluntat de l’Ajuntament de "conèixer, de primera mà, la situació de la gent jove de Salou, per tal de dur a terme actuacions que li siguin d’utilitat i que rebi el nostre suport, en tots els àmbits".

Per la seva banda, la regidora de Joventut, Julia Gómez, ha explicat que “es tracta d’un pla totalment obert, un document viu que estarà en constant revisió i que s’adaptarà a les necessitats dels joves, en tot moment”. Ha afegit que “aquest pla local l'ha redactat el propi personal del departament de Joventut, atès que ells i elles són els que millor coneixen el col·lectiu, ja que són en contacte directe amb els nostres joves".

La regidora també ha assenyalat que “volem que el document sigui clar, visual i molt entenedor, en el moment de la consulta per part del jovent".

Conclusions de les enquestes

Pel que fa a l’eix de treball i formació, les conclusions han estat: la demanda d’informació dels programes de garantia juvenil, programes de formació i treball, i/o suport que es pot rebre del referent d’ocupació; més oportunitats per als joves que volen accedir al món laboral; més activitats formatives amb titulació i/o certificació pròpia; i la demanda d’informació integral.

D’altra banda, de l’eix de participació i oci, s’ha extret: la necessitat d’aprofundir en la difusió de les activitats que es realitzen al municipi; de fomentar la participació dels i les joves al municipi; d’explorar noves vies i manifestacions artístiques en altres registres i llenguatges de comunicació (audiovisual, xarxes,...); i de potenciar el lligam entre els professionals de l’espai jove Masia Tous i els i les joves.

Les conclusions de l’eix de salut integral han estat: la manca d’educació en consums i en el foment de la responsabilitat individual, com l’alerta a les noves addiccions (begudes energètiques); afavorir una major coordinació entre els diferents agents involucrats a propiciar alternatives d’oci i de prevenció de consums; potenciar l’atenció als joves consumidors de caps de setmana; i impartir atenció psicològica i emocional personalitzada als joves a la Masia Tous.

I, per últim, el quart eix, el transversal, en el què s’ha observat: la necessitat de continuar visualitzant i donant a conèixer els serveis per als joves; de continuar treballant la perspectiva de gènere; i sobre la identificació dels col·lectius i grups de joves.

Comentarios
Multimedia Diari