Salou estudia recórrer la sentència del TSJC que anul·la el traçat de les obres del barranc de Barenys

L'Ajuntament es planteja reutilitzar el projecte actual, de cabal 200, i ampliar-lo a la Q-500 que marca el jutge

19 mayo 2017 21:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Salou ha anunciat aquest dijous que estudia recórrer la sentència del TSJC que anul·la el traçat de les obres del barranc de Barenys, que han de servir per desviar-lo i acabar amb les inundacions a la zona. El projecte actual té un càlcul que defineix el cabal de període de retorn en 200 anys (Q-200) i la sentència apunta que aquesta xifra no és suficient i s’hauria d’aplicar la Q-500, segons ha explicat en roda de premsa l’alcalde del municipi, Pere Granados. En aquest sentit, el consistori estaria estudiant reaprofitar el mateix traçat, pensat per un cabal Q-200 i avalat per l’Agència Catalana de l’Aigua el 2008, i reconvertir-lo per la Q-500. “Si la sentència és ferma, no tenim cap inconvenient”, ha assegurat Granados, que ha recordat que “l’únic que comportarà és que s’hauran d’expropiar més terrenys" perquè el traçat ocuparà el doble. Ha comentat, a més, que el cost -que augmentaria- l’hauria de seguir assumint la Generalitat.

Segons ha detallat Granados, el projecte original, del 2003, parlava de Q-500 però el 2008, es va decidir canviar-ho per la Q-200, tot plegat avalat per l’ACA. Segons el batlle, que en aquell moment era a l’oposició, la decisió es va fer “amb bon criteri”, “pensant en què es podien solucionar les coses amb la decisió menys greu per la ciutadania”, és a dir, amb menys terrenys afectats a l’hora de fer les expropiacions. “No crec que sigui una mala solució”, ha argumentat, “hi ha un jutge que té molta documentació i decideix agafar-se a aquella i no a una altra”.

El recurs al TSJC de la resolució del consistori on s’aprovava el pla parcial on s’incloïa el traçat de les obres va ser presentat per un grup de propietaris de la zona que, en un principi, estaven obligats a assumir els costos dels treballs mentre la Generalitat no se’n fes càrrec en la seva totalitat. Finalment, la Generalitat va assumir el cost des de l’inici.

“Els propietaris que l’han recorregut no guanyen res”, ha afirmat Granados, que ha recordat que “perd tothom” perquè els propietaris tindran “menys terreny” i la sentència farà que Salou “aturi el progrés urbanístic” i la solució a les inundacions del barranc de Barenys. En aquest sentit, el batlle s’ha preguntat que, “si desapareix la causa” per la qual els veïns van iniciar el recurs i ara “no paguen ni un duro”, “no volen que progressi?”. “Per nosaltres no és un handicap”, ha insistit l’alcalde, que ha recordat que si s’amplia el projecte per la Q-500 suposarà “un cost superior” i “més persones patiran exportacions”, que és “just el que va voler evitar el govern” anterior.

De fet, l’alcalde considera que el canvi de projecte “suposaria com a mínim el doble de costos” perquè “només en exportacions ja puja”. Malgrat tot, Granados ha defensat que la Generalitat seria l’ens que hauria de seguir assumint tot el cost. De totes maneres, l’alcalde de Salou ha recordat que, de moment, el consistori es troba fent “una pluja d’idees jurídiques i tècniques” des que es va fer pública la sentència i que, entre les idees, està que “es conservi el màxim” de projecte que hi ha traçat fins ara.

Comentarios
Multimedia Diari