Tardor impregnada de jazz i blues a Cambrils

L’Associació La Mar de Jazz de Cambrils organitza, des de fa 11 edicions, una de les mostres de música en directe que atrau més públic al Parc del Pescador

03 noviembre 2019 10:40 | Actualizado a 04 noviembre 2019 11:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jazz és un estil de música sorgit cap al final del segle XIX i principis del XX als Estats Units, i es caracteritza per ser una música urbana en què trets com la improvisació són primordials. És un estil on, segons els seus entusiastes, un músic pot demostrar realment les seves qualitats sabent tocar sense pràcticament assajar amb els seus companys de grup i fent, a partir d’una melodia base, una cançó totalment nova.

A Catalunya, el jazz va arribar importat pels vaixells de soldats americans que l’escoltaven i el tocaven, i va arribar de manera molt destacable a Barcelona, que s’ha convertit en ciutat referent del jazz i acull el festival de jazz més important de l’estat, el Barcelona Jazz Festival.

Tot i això, el jazz també ha deixat empremta al camp de Tarragona. L’any 2010, Dani Morell, Carlos Garcia, Laura Moreno i Isaac Albesa; veïns de Cambrils i aficionats al jazz van crear l’Associació La Mar de Jazz, una entitat cultural pensada per fomentar i expandir la cultura del jazz i de la música en directe. A Cambrils ja existia una oferta musical bastant consolidada, com el Festival d’Estiu, però a les temporades de primavera i tardor no hi havia cap format que donés protagonisme a aquest estil, és per això que aquest grup d’amics del municipi i dels voltants van començar a organitzar concerts, fins acabar convertint-se en la Mostra Internacional Jazz & Blues de Cambrils, el principal esdeveniment que organitza l’entitat.

Es tracta d’un certamen que recull, durant els mesos d’octubre i novembre a Cambrils, grups de jazz, blues i soul de Catalunya i també d’arreu de l’estat i del món. En l’onzena edició celebrada aquest any, es va poder gaudir de la música en directe de grups com la Stromboli Jazz Band, un grup beterà de la Mostra de Jazz de Cambrils i que són un referent del jazz i el swing tarragoní i que arrossega més de 400 actuacions. O com el grup Deivert, Gray & White, un grup que s’ha estrenat en aquest festival i que representa clarament la internacionalitat del festival Jazz & Blues de Cambrils, ja que està integrat per dos musics d’Estats Units i un de Gales.

Però se’ns dubte, el plat fort del festival va ser el 5è Jazz al Parc 2019 i la Fideujazz, que es va realitzar al Parc del Pescador els dies 5 i 6 d’octubre on els fanàtics i curiosos que s’hi van acostar van poder gaudir d’una tarda completa de jazz amb els grups Pau Mainé Trio, The Gagarins Dani Nel·lo i los Saxofonistas Salvajes, The 4Soul i Koko Jean & The Tonics. Tots aquests grups vinguts de Barcelona, Tarragona, el Priorat i Toledo van fer gaudir al públic que, segons va recollir l’entitat, va ser d’unes 2000 persones durant els dos dies. Fet que evidencia la bona acceptació i entusiasme que genera aquest gènere i el festival dins la població cambrilenca.

Precisament per aquest motiu, des de l’Associació La Mar de Jazz de Cambrils reivindiquen poder gaudir d’un espai on poder realitzar concerts i activitats de manera regular, ja que actualment no disposen de cap, i segons l’entitat això «suposa un hàndicap». Isaac Albesa, programador artístic de La Mar de Jazz, considera que «seria molt beneficiós per la nostra associació i pel jazz, ja que encara arrelaria més dins el poble aquest estil de música, però no només per nosaltres, sinó pel mateix poble de Cambrils. Tant per l’escola de música com per les escoles de ball caldria un teatre o espai en condicions per poder representar tota mena d’actes. Cal que l’Ajuntament de Cambrils reconsideri aquestes propostes».

La Mar de Jazz i la Mostra Internacional Jazz & Blues de Cambrils causen gran rebombori a la vil·la de Cambrils, amb un programa que en les seves onze edicions ha portat més de 80 grups.

Per qui no hagi pogut assistir o no coneixia aquest festival, que no es preocupi perquè encara queda teca. El dia 10 de novembre el grup SEISMIC actuarà, a les 19:30 h, a la cripta de l’Ermita, en el concert de clausura del Festival. El dia 6 de desembre també, el grup Gabriel Amargant Trio tocarà, al pub La Boheme, el pub mític de la població.

Comentarios
Multimedia Diari