Torredembarra celebra el dia gran de Festa Major amb tots els honors

La Festa Major de Santa Rosalia va fer sortir al carrer tots els veïns i va omplir l’ambient d’un toc especial per a l’ocasió

05 septiembre 2017 10:07 | Actualizado a 05 septiembre 2017 10:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torredembarra ahir traspuava festa. Des de primera hora del matí els carrers i les places del municipi oferien tota mena d’activitats als curiosos i als devots que s’hi apropaven. La localitat del Baix Gaià vivia el dia gran de la seva festa major, la festivitat de la seva patrona, Santa Rosalia, i els seus habitants van decidir sortir a celebrar-ho. Ja a primera hora el so de les gralles tan característic del folklore català inundava els carrers del centre des de la plaça de la Vila donant pas després a l’anada a l’ofici i a l’ofici en honor a la patrona a l’església de Sant Pere, a més de l’ofrena floral al final de la missa.

Durant la tarda els actes festius també es precediren pels mateixos carrers i a les 19 hores va tenir lloc el ball parlat del Ball de Serrallonga, en què es revivia part de les gestes que va dur a terme en vida el bandoler català. 

Tot i això, el punt àlgid del dia arribava amb la passada del Seguici Popular a la plaça del Castell, que era una mostra de l’esplendor de les festes i de reconeixement a la tasca que els diferents elements porten fent des de fa mesos per tal de preparar la Festa Major de Santa Rosalia que és la cita més esperada per tots els torrencs. Minuts abans de les 20 hores, l’entorn de la plaça ja bullia esperant l’arribada dels elements festius. Grans i petits esperaven veure el seguici al complet mentre interpretaven els seus balls i ballets de lluïment.

La ballada a la plaça del Castell ha simbolitzat la culminació de la feina de tot un any

Un dels elements que dota d’una gran riquesa els actes populars de la localitat és la diversitat i la quantitat d’elements festius que formen el seguici: el Ball del Serrallonga, la Mulassa, el Ball de Bastons, el Ball de Pastorets, el Ball de Gitanes, els Nans, Gegants, el Ball de Cavallets i l’Àliga van aparèixer a la plaça del Castell enmig de molta expectació per oferir uns balls que van ser acompanyats per la Fanfara, grup de música tradicional de la localitat que afegia a l’ocasió un toc d’emoció, ja que assenyalava que es tractava d’una ocasió especial.

La festa d’aquests dies ha pogut comptar amb la participació de tots els elements festius després que a la festa del Quadre de Santa Rosalia hi faltés la Mulassa per desavinences entre el grup de portants i la junta de l’entitat. Finalment, però, els punts de discòrdia  es van deixar de banda amb la incorporació de nous portants i no va faltar cap peça al gran engranatge cultural. La festa de Santa Rosalia arriba a Torredembarra després de la celebració durant el juliol de la festa del Quadre, en la qual es ret homenatge a una imatge de la santa que va servir per eradicar la pesta al municipi. 

Una festa amb aniversaris

La Festa Major d’enguany, a més de tot el valor simbòlic que tenen aquest tipus de celebracions, també era especial perquè dos dels seus elements festius celebraven una xifra d’anys rodona. Per una banda els Nans feien 50 des de la seva arribada i per l’altra els Diables sumaven tres dècades d’història. Precisament foren aquests els encarregats de tancar la nit amb la tradicional carretillada que va anar seguit d’un castell de focs a càrrec de la pirotècnia Igual.

Comentarios
Multimedia Diari