Torredembarra, obligada a desmuntar l'escultura més fotografiada del seu litoral

El deteriorament de la peça, obra de Bartolozzi, s'analitzarà si és possible restaurar-la un cop es comenci a retirar aquest dijous

11 junio 2018 17:06 | Actualizado a 11 junio 2018 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torredembarra desmuntarà dijous l'emblemàtica escultura Alfa i Omega, que des de 1991 presideix el litoral del municipi, davant del seu deteriorament.

De fet, segons ha explicat l'alcalde, Eduard Rovira, la figura s'ha deteriorat tant durant els darrers mesos que comporta un perill real.

L'escultura serà desmuntada i traslladada a terra ferma. Aleshores serà el moment d'analitzar la possibilitat de restaurar-la, els costos econòmics que comportaria i quins són els drets i obligacions de la mateixa figura.

Un cop fet aquest procés, es prendrà una decisió que des del consistori afirmen que serà col·lectiva. L'alcalde explicarà la decisió presa als veïns aquest dilluns al vespre.

L'alcalde ha recordat que l'Ajuntament va encarregar a una enginyeria un informe sobre l'estat de l'escultura. Aquest informe es va lliurar el mes de febrer, mentre s'estaven estudiant les recomanacions d'actuació i demanant els pressupostos oportuns. Amb tot, l'agreujament de la situació ha comportat que s'hagi decidit retirar ja l'escultura.

Per part d'operaris de la brigada es va dur a terme una primera actuació de col·locació de brides per impedir que les potes, que representen l'Alfa, s'esberlessin.

Entre d'altres, els danys detectats han estat les pèrdues de gruix del material, la degradació de l'acer patinable (conegut com a corten), la desintegració de soldadures, etc. De fet, el procés de corrosió de les xapes de les potes de l'escultura és irreversible.

Ara, s'ha començat a muntar una plataforma de treball amb grua i, dijous, si les condicions meteorològiques ho permeten, es desplaçarà i ancorarà aquesta pontona al costat de l'escultura. Es procedirà a tallar l'Alfa i Omega i col·locar-la a la pontona.

El mateix dijous o divendres es carregarà en un camió i es traslladarà a terrenys municipals per analitzar i estudiar les possibilitats de restauració. Tota aquesta operativa compta amb un pressupost aproximat de 26.000 €.

L'escultura Alfa i Omega és obra de Rafael Bartolozzi i es va inaugurar l'abril de 1999 amb motiu de la commemoració dels 20 anys d'ajuntaments democràtics que Torredembarra va celebrar amb una Trobada d'alcaldes dels Països Catalans.

És una escultura d'acer corten de 12 metres d'alçada i 12 tones de pes. L'escultura reprodueix les lletres gregues alfa i omega com a símbol de l'assoliment d'un objectiu del principi i la fi vers la recuperació de la democràcia. Es troba ubicada sobre un bloc de formigó dins del mar, a uns 80 metres de la platja.

Amb la instal·lació de l'escultura, es va restaurar el bloc de Baix a Mar, una peça important de la història del món de la pesca a Torredembarra.

Comentarios
Multimedia Diari