Torredembarra recupera la memòria històrica de l'ofici dels boters

Fins al 8 de setembre es pot visitar l'exposició i veure el documental al Pati del Castell

02 agosto 2017 11:23 | Actualizado a 02 agosto 2017 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra ha dut a terme, en els darrers mesos, una intensa labor de recuperació de la memòria històrica de l'ofici dels boters, una professió estretament vinculada amb la història de la vila tal i com demostren les xifres del cens gremial (l'any 1889, dels 2.190 habitant de Torredembarra, 153 eren operaris de boter).

En aquest sentit, la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Batet, ha explicat que les institucions públiques han de jugar un paper clau en la preservació del patrimoni. Per aquest motiu, “quan vam tenir consciència que hi havia eines de boters que quedarien arraconades en alguna golfa o algun magatzem i d'altres que es perdrien o malmetrien del tot, ens va fer encendre un llum d'alarma”.

Els fruits d'aquesta labor de recerca i recopilació van ser donats a conèixer públicament fa poques setmanes en un acte que va acollir la presentació del llibre L'ofici de boter a Torredembarra, segles XVIII-XX i la inauguració de l'exposició La memòria dels Boters.

La publicació, escrita per Gabriel Comes i Jordi Suñé i editada per l'Ajuntament de Torredembarra, consisteix en un recull àmpliament documentat entorn l'artesania de la bota. Prenent com a punt de partida el context socioeconòmic de Torredembarra als segles XVIII-XX, l'obra fa un recorregut per l'ofici, descrivint eines i materials, el procés de manufactura de la bota o la conjuntura professional de l'activitat, tot emmarcat en la indústria de la Torre, incidint, en cada cas, en les empreses boteres més representatives de la vila.

El llibre es pot adquirir a les dependències de la Regidoria de Cultura i, properament, a les diferents llibreries de la vila, al preu de 15,70 €.

La memòria dels Boters recull tots aquells testimonis materials que s'han pogut recuperar, fonamentalment eines, botes i fotografies.

L'exposició està formada per les col·leccions que el desembre passat cedien a l'Ajuntament Joan Girol, Joan Morros, Esteve Morros, Agustí Mercadé i Joan Maria Mercadé, tots ells torrencs estretament vinculats amb l'ofici, gràcies a les gestions dutes a terme pel professor Gabriel Comes.

Els elements cedits han estat restaurats i condicionats per les alumnes del taller de restauració del Grup de Dones de Torredembarra, sota el guiatge del seu professor Amadeu Fuster.

A l'exposició també s'hi podrà veure el documental sota el mateix títol, realitzat per Carolina Cubota expressament en el marc d'aquesta actuació i que garanteix la conservació del llegat boter de la vila, ara recollit també en format audiovisual. Veure tràiler

La mostra es pot visitar al Pati del Castell fins al 8 de setembre, de dilluns a divendres, en horari de 8 a 20.30 h.

Comentarios
Multimedia Diari