«Tot i la pandèmia, no hem deixat mai de pedalar»

Des de fa gairebé mig segle, la Penya Cicloturista de Cambrils reuneix als apassionats de la bicicleta de la localitat i organitza nombroses activitats ciclistes

23 octubre 2021 19:20 | Actualizado a 24 octubre 2021 06:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La bicicleta és un mitjà econòmic, saludable i net, que permet desplaçar-se al mateix temps que es fa esport. A la Penya Cicloturista de Cambrils entenen la bicicleta com una passió, un mitjà per gaudir de l’esport, la natura i la companyia dels qui comparteixen l’afició per pedalar. La penya va ser fundada fa 48 anys per Jordi Mariné, exciclista professional, resident a Cambrils, que va participar als Jocs Olímpics de Tòquio de l’any 1964 en la modalitat de ciclisme en ruta. Mariné va presidir la Federació Catalana de Ciclisme i va obrir la botiga Mariné Bicicletes, ubicada a Cambrils i seu actual de la Penya.

A dia d’avui, el president de la penya és Joan Francesc Domingo, que va rebre al Diari per explicar l’activitat actual de l’entitat. Cada diumenge, a les 8 del matí, els socis es reuneixen davant del Pavelló de Cambrils per fer una sortida en bicicleta. D’altra banda, almenys un cop al mes es realitza una ‘activitat extra’.

Aquestes activitats extra inclouen sortides més llargues: «Hem anat fins a Montserrat, el Tibidabo o fins i tot a Girona», explica Domingo. La penya també organitza, des de fa 42 anys, la Crono La Teixeta, on hi participen clubs ciclistes d’altres localitats. D’altra banda, la penya hi acudeix a activitats realitzades per altres clubs, com la Crono Platja del Torn, organitzada per la Penya de l’Hospitalet. «Hi ha molt bona relació amb els altres clubs de la zona», va comentar el president.

Domingo va destacar que, aquestes cronos, en ser més exigents, acostumen a reunir prop d’una quarantena de socis. Per aquest motiu s’organitzen, també, activitats que faciliten la participació de tots els socis: «Cada any pugem La Teixeta per fer la muntada del pessebre el diumenge abans de Nadal. Podem arribar a ser més de 100 persones», explica Domingo, que va voler destacar l’entorn privilegiat de la zona, que permet fer rutes que agraden als ciclistes: «Al Priorat tenim una joia de carreteres. Sovint ve gent de fora i ho gaudeixen molt». També hi ha la tradició de pujar a La Mussara el dia de Cap d’Any.

D’altra banda, un cop acaba el curs escolar, al juny, la penya organitza la Festa de la Bicicleta en col·laboració amb l’Ajuntament. Es fa un recorregut des del Port fins a Vilafortuny, tornant pel vial, i permet, segons explica Domingo, «que pugui venir tota la família, els nens... Un any vam a rribar a ser 800 persones».

Totes les activitats estan obertes a tothom, siguin socis o no. El president de la penya recomana a tothom que faci unes quantes sortides «per provar», i si gaudeix de les rutes i el nivell de la penya, es pot fer soci. La quota actual es de 30 euros anual i proporciona diversos aventatges. Els socis reben l’equipació oficial de la penya, tant la d’hivern com la d’estiu, acudeixen a l’assemblea que fem a final d’any i tenen descomptes a l’àrea d’Esports de Cambrils, a un fisioterapeuta, a les Federacions de Ciclisme Catalana i Espanyola, etc. Domingo va voler destacar que, al llarg dels últims anys, «ha augmentat considerablement l’afluència de dones, de sòcies».

Un 2020 dur

L’esport a l’aire lliure va patir arran de la pandèmia de Covid-19. La Penya Cicloturista va mantenir el contacte a través de WhatsApp. «No vam poder fer res, però era increïble veure com els corrons s’havien esgotat i tothom els feia servir a casa», explica Domingo. Tothom tenia ganes de sortir. «Més endavant, quan anaven deixant sortir», va continuar el president, «la gent feia rutes en funció del que permitís el tencament perimetral. Sortíem pel poble, en grups bombolla i ens trobàvem amb altres penyistes».

Tots aquells que eren socis abans de l’any 2020 han vist la seva quota d’aquest any reduïda a 10 euros, ja que pràcticament no es van poder fer activitats. De cara al 2022, la penya incorporarà les Brevets a la seva activitat. Aquest format de ruta de llarga distància -la penya en fará de 200 i 300 kilòmetres- s’ha popularitzat a França i està arribant a Espanya.

Comentarios
Multimedia Diari