Tradició oral al Penedès

Festival En Veu Alta. Entre aquest divendres i el 9 de juny se celebren propostes narratives, teatrals, musicals i vivencials

28 mayo 2019 05:57 | Actualizado a 28 mayo 2019 06:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Divuit municipis, més de 40 emplaçaments i fins a 55 espectacles. El Festival En Veu Alta celebra enguany la quinzena edició al Penedès. Del 31 de maig al 9 de juny, la tradició oral seduirà les comarques de l’Alt i el Baix Penedès amb propostes narratives, teatrals, musicals i vivencials. «El balanç d’aquests 15 anys és molt positiu. El Festival EVA és un reflex mateix de què és la disciplina narrativa: és constant, és present i és una cita que persisteix», destaca Jordina Biosca, directora artística del festival. L’Associació Artística Triskel organitza la cita. 

La inauguració de la 15a edició de l’Eva Penedès la protagonitzarà aquesta narradora d’ofici amb més de vint anys d’experiència. Presentarà Pregó, un espectacle que baixa a les profunditats que és, precisament, l’origen etimològic de la paraula, profundu. Profund fins a coure algunes ferides i fins a arribar a zones obscures però carregades de realitat. Serà el 31 de maig a Sant Sadurní d’Anoia a les 21.30 hores. Al Baix Penedès, el Festival EVA arribarà fins a Llorenç del Penedès, La Bisbal del Penedès, Santa Oliva, El Vendrell i Calafell. La resta d’espectacles tindran lloc a diferents localitats de l’Alt Penedès. 

En aquesta edició, l’organització del festival també homenatjarà el territori, mostrant el Penedès no només a través de les paraules de tots els qui l’ompliran d’espectacles, sinó també a través de vídeos. Explica la directora artística que «les gravacions donen a conèixer els espais, més que la història que s’hi representa». Es troben a la pàgina web enveualta.com, on també es pot consultar la programació completa, i al llarg dels dies, a les xarxes socials del festival.

 

La programació
«La premissa del Festival EVA és territorial. Apostem pel talent de proximitat». Amb aquestes paraules descriu Jordina Biosca el ventall de veus que ompliran de narració oral el Penedès. 

En l’àmbit narratiu, la directora artística destaca la participació de José Manuel Garzón amb l’espectacle Nacidos culpables (Sant Sadurní d’Anoia, 7 de juny a les 22.30 h a la plaça de l’Ajuntament). També portarà, juntament amb Carolina Rueda i Enric Llort, les seves històries A tres bandes a diversos espais emblemàtics de Sant Sadurní d’Anoia (dissabte 1 de juny, a les 19 hores). 

Quim Arrufat és una altra de les veus destacades. Presentarà l’espectacle L’Ajuntament i el Parlament més enllà…, amb les negociacions, els relats, les maniobres dins les institucions polítiques (El Vendrell, Biblioteca Pública, dimecres 5 de juny a les 19 h). 

En l’àmbit musical, Jordina Biosca destaca la participació del cantautor Roger Mas. Serà a la Capella de l’Índex de Sant Sadurní i al Vendrell, als jardins de la Fundació Fenosa el divendres 7 de juny a les 22 hores. El cantautor solsoní portarà el seu univers amb especial respecte vers l’obra de grans creadors. «Les seves cançons destaquen per explicar històries», afirma la directora artística del festival. 

Pradell de la Teixeta
Desena edició al Priorat: El Festival En Veu Alta també se celebra al Priorat. La localitat de Pradell de la Teixeta acollirà la desena edició. Enguany serà del 5 al 7 de juliol. Un cap de setmana amb espectacles per al públic adult i propostes també per al públic familiar. Dies en què la tradició oral i la narració són les protagonistes de la comarca.

La programació farà un doblet cap al Far West. D’una banda amb el cabaret poètic i evocador Johnny & Vienna, amb Maria Casellas i Guillem Rodríguez dirigits per Llàtzer García (Sant Pere de Riudebitlles, plaça de l’Església, el 7 de juny a les 22 hores). L’altre viatge a l’oest americà serà amb el narrador Juanan Rodríguez i la proposta Del Far West, yo me quedo con los indios (Sant Pere de Riudebitlles, placeta de Can Xerta, el 8 de juny a les 19 hores). Mentrestant, la companyia Va com va Teatre presentarà a Llorenç del Penedès (7 de juny, 22 hores, Pou Artesià) l’espectacle Tornar a les arrels

El territori i la narració són els eixos principals del Festival EVA. Castells, places, jardins, cases, cellers, biblioteques i, per descomptat, un cementiri, seran escenaris per un dia. Una de les singularitats del festival són totes aquestes localitzacions. 

La directora artística destaca que «com el concepte és territorial, busquem espais que siguin susceptibles de ser espais narratius i sempre intentem que el text narratiu hi estigui vinculat». Emplaçaments curiosos com el cementiri, un clàssic ja des de fa sis edicions, mostren, a través de l’Eva, la seva diversitat i riquesa cultural, social i patrimonial.

Voluntariat lector 
«Llegir per aprendre i llegir per entendre la vida». Aquest és el lema de l’EVA 354 un servei de voluntariat lector que es realitza des de fa quatre anys. «Durant tot l’any, sota demanda i en grups, llegim per a altres persones. Tenim una trentena de voluntaris actius. Després, en el marc del festival realitzem lectures, també obertes a tothom que vulgui venir a llegir», explica Jordina Biosca i destaca que «la lectura aporta criteri i pensament crític, i a través d’aquesta pots veure altres realitats i situar-te en diferents perspectives». 

Seran fins a tretze sessions, algunes especialment per a lectors joves, que tindran lloc en biblioteques, centres de dia, residències de gent gran, instituts, casals, o patis i places. Durant el mes de maig, de fet l’Eva ha portat a terme ja accions de formació en lectures en veu alta, tant per a adults com en centres escolars de primària i secundària. 

Reivindicació
Una edició més, el Festival En Veu Alta serà un altaveu per, en paraules de Jordina Biosca, «reivindicar que la cultura és oci i entreteniment, però també ha de tenir continguts. I en la programació busquem espectacles que facin plantejar diverses qüestions». La cita brinda al públic l’oportunitat de seure, escoltar i deixar-se atrapar per la narració i la tradició oral.   

Comentarios
Multimedia Diari