Tres detinguts per espoli arqueològic a l'Alt i el Baix Penedès

En la seva activitat espoliadora feien servir detectors de metalls i  removien la terra dels jaciments amb l’objectiu de trobar material d’interès per poder lucrar-se’n posteriorment

06 septiembre 2018 07:24 | Actualizado a 06 septiembre 2018 07:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Agents dels Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Sabadell han detingut dos homes, de 61 i 31 anys, de nacionalitat espanyola, veïns de Sant Jaume dels Domenys i Banyeres del Penedès i una dona, de 45 anys, nacionalitat hondurenya i veïna de Sant Jaume dels Domenys, com a presumptes autors dels delictes continuats contra el patrimoni històric i un furt qualificat. L'activitat delictiva consisteix en l'espoli sistemàtic de jaciments arqueològics a les comarques de l'Alt i el Baix Penedès.

La denúncia inicial la va cursar la Fiscalia d'Urbanisme, Medi Ambient i Patrimoni Històric de Tarragona, arran de la detecció de l'activitat furtiva en l’àmbit arqueològic al novembre de 2017. En aquella ocasió, el principal investigat anava acompanyat de tres persones més que feien servir detectors de metalls i eines de remoció i havien dut a terme forats en camps de conreu susceptibles de contenir material arqueològic. Es dona la circumstància que un dels camps estava protegit i catalogat com a Jaciment Arqueològic a Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès).

La investigació, que ha dut a terme la Unitat Central de Patrimoni Històric,  va acreditar que l'investigat, amb la col·laboració d’altres persones, es dedicaven a la recerca de material arqueològic en diversos indrets a les comarques de l'Alt i el Baix Penedès. El dia 8 d'agost els investigadors havien detectat que aquestes persones estaven duent a terme la seva activitat, motiu pel qual una patrulla uniformada els va poder identificar. Durant l’escorcoll que se’ls va fer se’ls van intervenir eines a més d’objectes i material que havien aconseguit extreure del subsòl. Un primer estudi preliminar del Departament de Cultura va determinar que almenys tres d’aquests objectes tenien un probable valor arqueològic, tot i estar pendent d'un estudi més minuciós per part del Gabinet Numismàtic del MNAC.

La investigació va posar de relleu que el principal investigat, amb antecedents policials per aquesta mateixa activitat espoliadora, era reincident des de l’any 2008

En les entrades que es van dur a terme als domicilis dels investigats, a Sant Jaume dels Domenys i a dos locals ubicats Banyeres del Penedès i Terrassa, els agents van intervenir tres detectors de metall, peces de diversa procedència presumptament espoliades, monedes antigues i material arqueològic classificat; manuals, llibres i documentació relacionada amb l’activitat il·legal i balances de precisió.

La investigació va posar de relleu que el principal investigat, amb antecedents policials per aquesta mateixa activitat espoliadora, era reincident des de l’any 2008. La seva parella, també detinguda, l’acompanyava en algunes ocasions. Es dona la circumstància que aquest home i l’altre arrestat es coneixien des de feia diversos anys. Però s’aprecia una diferència substancial respecte dels coneixements i capacitats d’un i l’altre: mentre el principal investigat tenia un alt grau d’expertesa i sabia perfectament com dur a terme aquesta activitat per obtenir-ne el major rendiment econòmic, l’altre ho feia de manera més matussera. Aquest fet també es traduïa en la diferència en relació amb el valor del material espoliat.

Els arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs pendents de ser citats a declarar davant del jutge.

Els investigadors tenien com a objectiu la localització del material arqueològic espoliat en jaciments per preservar, protegir i conservar-lo amb garanties. Hores d’ara el material recuperat està a dependències policials i en dies propers serà remès al Departament de Cultura en dipòsit judicial a disposició del Jutjat d'Instrucció número 5 del Vendrell. Els arrestats han quedat en llibertat amb càrrecs pendents de ser citats a declarar davant del jutge.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions, a l’espera de la catalogació de tot el material per determinar-ne el valor arqueològic i l’anàlisi de diversos equips electrònics.

Comentarios
Multimedia Diari