Tret de sortida a la Setmana Cultural de Roda de Berà

El lema escollit per Les Monges Associació Cultural en aquesta edició és "Som i serem". Prop d'una vintena d'actes configuren el programa, el qual sallargarà fins el Primer de maig.

19 mayo 2017 15:32 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La presentació del número 38 de la miscel·lània rodenca BOI va donar el tret de sortida aquest cap de setmana a la 32 edició de la Setmana Cultural de Roda de Berà, organitzada per Les Monges Associació Cultural, amb la col·laboració de l’Ajuntament i d’altres entitats locals. Va ser el passat divendres, a partir de les vuit de la tarda, al casal cultural Les Monges, amb la presència d’un gran nombre de rodencs i rodenques. El Consistori va estar representat per l’assistència de l’alcalde, Pere Virgili; de la regidora de Cultura, Teresa Ferré; i dels regidors José Ibort i Toni Bernal.

La presentació d’aquest número va ser a càrrec de Josep M. Fortuny, coordinador pedagògic de l’Institut Roda de Berà, en representació del centre davant l’absència justificada del director, Manel Granado. Per la seva part, Mercè Solé, directora de l’escola El Cucurull, va ser l’encarregada de presentar la biografia de Fortuny.

La seva presència venia justificada pel fet que aquest número de la miscel·lània inclogui un article signat per Pau Cardona, exalumne de l’institut rodenc, basat en un treball de recerca sobre els noms dels carrers del nucli antic de Bonastre que va elaborar quan cursava quart d’ESO. Josep M. Fortuny va parlar, orgullós, sobre aquesta investigació, “un projecte model, tenint en compte que va ser un treball elaborat per un alumne de 15 anys”. 

Per altra banda l’Alcalde va anunciar que l’Ajuntament es farà càrrec a partir d’ara de les despeses d’edició del BOI; i l’Ernest Nogués, director del Centre d’Estudis Rodencs, va fer una crida a totes les persones que tinguin fotografies d’estudi dels seus pares, avis o besavis, per tal de fer un recull de cara al proper BOI.

La presentació oficial de la Setmana Cultural va ser dissabte a la tarda, a partir de les set, amb la inauguració de l’exposició de pintures “Roda de Berà abans i alguna cosa més...” de l'artista Luciano Couselo, i de l'exposició d'art “Femení i Plural a Roda de Berà”, amb treballs d'Isabel Jover, Myriam Muriel, Christine Merlier i Conxi Tort. Els artistes van ser presentats un a un per Llorenç Miró, membre de l’entitat rodenca. 

Seguidament, es va projectar el reportatge audiovisual de la 31a edició, elaborat per Jaume Folch, i es va presentar la nova Setmana Cultural, amb els parlaments de l'alcalde, Pere Virgili; de la regidora de Cultura, Teresa Ferré; i del president i la vicepresidenta de Les Monges Associació Cultural, Joan Freixes i Sònia Camí. 

Freixes va explicar el sentit del lema “Som i serem”, el qual “vol ser un fil conductor de la memòria històrica”, “un homenatge a tota aquella gent que ha permès que avui estiguem vivint un moment històric, a tots aquells catalans que a la història no tenen un nom però que han estat clau per tal que actualment estiguem vivint un moment apassionant”. Va agrair també l’ajuda de l’Ajuntament i la col·laboració a les entitats que hi col·laboren, el Grup Sardanista, el Ball de Diables, la Coral Verge de Berà, l’associació republicana També Hi Som, la Penya Blaugrana, o l’Associació Cultural Bon-Astre, del poble veí de Bonastre.

Teresa Ferré va assegurar sentir-se orgullosa “de la tasca que l’associació realitza, de l’equip humà que la compon, els qui treballen amb ganes i il·lusió. Per un poble tenir un teixit associatiu fort és el seu sentit del som i serem”. Per la seva part l’Alcalde va parlar sobre la diferència del ser i de l’estar, en relació amb el lema de la setmana “hem d’intentar passar pel món sent, fent coses pels demés, i no només estant. I això és una cosa que Les Monges porta fent més de 32 anys. Finalment us vull encoratjar a que sigueu “sent”, essent portadors de la cultura rodenca”, va dir Virgili.

La cita va finalitzar brindant amb una copa de cava i gaudint amb l’encesa i l’espectacle pirotècnic que el Ball de Diables de Roda de Berà va oferir al pati del casal cultural.

L’esdeveniment va comptar també amb l’assistència dels regidors i regidores de l’Ajuntament, Cèlia Treserres, Isabel Mondéjar, Manel González, José Ibort, Laura Moya i Encarna Ramírez.

Ahir diumenge, diada de Sant Jordi, la plaça de la Sardana i la plaça dels Pins van ser els escenaris escollits per celebrar aquesta jornada dedicada a la cultura i a l’amor. Quant als actes organitzats en el marc de la Setmana Cutural, a partir de les dotze del migdia es va iniciar el Vermut Solidari. Els beneficis, els més de 800 euros recaptats, es destinaran a l'ONG Proactiva Open Arms, una organització badalonina que té com a principal missió rescatar del mar els refugiats que arriben a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. La vessant solidària és un dels trets més característics de Les Monges Associació Cultural.

La plaça dels Pins es va omplir de gom a gom per gaudir d’aquest vermut, així com de la ballada de sardanes organitzada amb la col·laboració del Grup Sardanista de Roda de Berà.

A partir de les sis de la tarda, Auca Teatre va representar l’obra “Arsènic per compassió”, al Casino Municipal. Les persones que no hi van poder assistir tindran una nova oportunitat el proper diumenge, a la mateixa hora.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari