Troben morta a Mont-roig una tortuga d'una espècie no comú a la Mediterrània

Pesava uns 200 quilos i mesurava metre i mig

19 mayo 2017 17:29 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els agents rurals han recollit una tortuga llaüt a la platja de Mont-roig. L'exemplar ha estat traslladat al Centre de Rercerca en Sanitat Animal (CRESA) per realitzar-li la necròpsia. La tortuga mesurava 153 centímetres i pesava uns 200 quilos. No tenia traumes ni ferides externes visibles. 

La tortuga llaüt (Dermochelys coriacea) és molt escassa a la Mediterrània. Enguany se n'han trobat tres a tot Catalunya Té una closca de pell coriàcia sense plaques òssies.

La tortuga llaüt o tortuga de cuir és la més gran de les set espècies actuals de tortugues marines i de tortugues en general, i arriba a una longitud de dos metres i a un pes de més de 600 quilos. No té una veritable closca dura, però el seu dors està protegit per una mena de cuirassa de pell endurida amb aspecte de cuir. És l'únic representant actual del grup dels Dermochelyoidae, el clade de les tortugues amb dors amb aspecte de cuir, conegut també per diverses espècies fòssils, amb tortugues gegants com l'archelon. La tortuga llaüt es troba en tots els oceans del planeta, però està greument amenaçada per les xarxes de pesca, la contaminació i la urbanització del litoral. Figura en la llista de la Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN) de les espècies en vies de desaparició i és objectiu de convenis internacionals i de programes internacionals de protecció i de conservació.

Aquesta espècie de tortuga viu en gairebé tots els oceans del món, aventurant-se molt més al nord o sud que altres tortugues marines gràcies al seu peculiar sistema de regulació de la temperatura corporal. En els mesos d'estiu, les tortugues llaüt són més comunes a la zona que va des del golf de Maine al nord fins a Florida al sud. Han estat observades també al nord del golf de Sant Llorenç, al Canadà. Les tortugues llaüt de l'oceà Pacífic són més vistes sovint a les illes Hawaii, on se sap que es congreguen al nord de l'arxipèlag. Quan s'aproxima l'hivern, es dirigeixen al sud, al mar Carib i a les zones costaneres d'Amèrica del Sud i Àfrica, on es troben amb les tortugues procedents d'Europa. En aquest últim lloc, gràcies al corrent del golf, s'aventuren encara més al nord durant els mesos estiuencs, i han arribat a ser vistes de manera esporàdica enfront de les costes de Noruega i al mar Bàltic. Les poblacions de l'est d'Àsia emigren cap a les costes d'Indonèsia, Austràlia i l'oceà Índic. Gràcies a recaptures, es coneix que aquesta espècie de tortuga realitza migracions transoceàniques, per exemple individus marcats a Gabon, Àfrica, han estat recapturats en aigües de l'oceà Atlàntic sud-occidental.

 Les tortugues prefereixen aigües profundes, però s'agrupen més sovint quan arriben a terra. A l'estiu, són vistes sovint prenent el sol a prop de la superfície, particularment a l'estuari de Long Island, on han estat ferides de vegades en col·lidir amb les hèlixs dels vaixells.

Unión Internacional para la Conservación de la NaturalezaUnión Internacional para la Conservación de la Naturaleza

Comentarios
Multimedia Diari