Un ball parlat que deixa muts molts polítics a Cambrils

Crònica. Cambrils s’engresca novament amb el Ball de Dames, on les i els protagonistes fan un repàs en forma satírica de l’actualitat de la localitat

Eduard Castaño

Whatsapp
Les quatre parelles i l’agent en un moment del ball parlat. Foto: Fabián Acidres

Les quatre parelles i l’agent en un moment del ball parlat. Foto: Fabián Acidres

Cambrils es va engrescar ahir per segon any consecutiu amb el recuperat Ball de Dames, coincidint amb la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Un esdeveniment que va tornar a deixar veure les picabaralles entre vileros i mariners. Hi va haver per a tothom, ningú va sortir indemne de les ocurrències del grup de protagonistes.

Quatre matrimonis, un batlle, un mossèn i un agent de la Guàrdia Civil –l’únic que va parlar en castellà– van aconseguir fer riure a més de 600 persones que –en dos passis– es van aplegar per passar una bona estona. La crítica àcida va estar repartida, en bona part dels casos. I tant va ser l’èxit aconseguit l’any passat, que aquest any tampoc van faltar regidors de l’Ajuntament cambrilenc. Ni l’equip de govern ni de l’oposició.

L’arribada de les dames i els seus marits en un carruatge a la plaça de la vila no va poder ser més esperat. Els actors van començar recordant que «encara que en aquesta plaça ja hi som tots, falten presos i exiliats», en un dels diferents moments en què es va fer esment del procés i del judici d’aquest. «Per patxorra els dels jutjats i el cigalot de Marchena va dos anys que els té tancats», instant en què van sonar els primers aplaudiments de la tarda.

Seguit també d’una altra molt gran quan es va recordar al periodista i showman Xavi Zaragoza, mort el passat mes de maig.

Entre quadre i quadre, tres músics acompanyaven el ball i els protagonistes pronunciaven el ja tradicional «fot-li, cosí». Van ser 30 minuts de l’espectacle, que van passar en un tancar i obrir d’ulls. «Bé xiquets, ja estem aquí, a la plaça de la Vila perquè no hi ha un lloc millor», van ressaltar els comediants mentre molts vileros i mariners lluïen samarretes dissenyades per a l’ocasió.

Temes com el nou local dels Xiquets o el treball de les entitats culturals cambrilenques van ser els primers temes recurrents. Tampoc van aconseguir esquivar la sàtira de les frases els diferents partits polítics de Cambrils, recordant que en les últimes eleccions es van presentar 12, alguns amb sigles i noms gairebé impronunciables. O el projecte del partit Ara Decidim Nosaltres (ADN). Fins i tot hi va haver pel partit de l’alcaldessa: «en veure com es comporten, d’esquerres només tenen el nom», en referència a Esquerra Republicana.

I és que la vida política local va ser el gran centre d’atenció de l’actualitat. Tot ‘relatat’ amb expressions purament cambrilenques. Així es va recordar el resultat de les passades eleccions municipals, on «la Camí va fotre fora la López», recordant que no es va renovar el pacte de l’anterior legislatura. Ciutadans i l’únic regidor del PP, David Chatelain, també van rebre el seu.

I de fora de Cambrils, entre els polítics més nomenats van estar Acostades, Colau, Rivera i Valls. Tampoc va quedar en l’oblit la política espanyola i la situació actual amb el possible pacte entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

I, d’entre els temes de la vila marinera van ressaltar les referències a l’estació del Corredor del Mediterrani, el preu dels pàrquings, la polèmica amb l’exregidor d’Urbanisme, l’hotel del Pòsit o la riera.

Encara que, segurament, les millors frases van ser per la picabaralla entre mariners i vileros. Les seves tradicions, costums i llocs habituals van ser humorísticament recordats. Els mariners assenyalaven que cada vegada entren menys diners a casa per culpa de la pesca i els vileros s’enfadaven pels contenidors soterrats.

La rematada final va arribar quan una d’elles va reconèixer que «s’havia enamorat d’un estranger», l’agent de la Guàrdia Civil i demanava al seu marit mariner que ho acceptés. Això sí, picardia per aconseguir el riure i somriure. Coses de dames.

Temas

Comentarios

Lea También