Un espai d'oci amb zones verdes com a alternativa al BCN World

En cas que el macrocomplex arribi al territori, estudiants d'arquitectura de la URV demanen que es repensin qüestions com l'alçada de les edificacions

19 mayo 2017 22:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una quinzena d'alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus de la Universitat Rovira i Virgili han fet un treball que presenta una alternativa al projecte del BCN World. Entre altres, i mentre no es materialitzi el macrocomplex, proposen que es puguin aprofitar els terrenys "com un espai d'oci" per aquells que hi viuen a prop, amb una xarxa de camins, àrees d'acampada o zones de pícnic. Tot plegat, "intervencions mínimes que requereixen molt poca inversió econòmica". Anna Ferré, una de les alumnes que ha presentat el treball, ha exposat també que, en cas que finalment es faci el BCN World, caldria "augmentar la densitat de construcció però rebaixar-ne l'alçada", entre altres qüestions.

Dins de l'assignatura de Territori i Paisatge, una quinzena d'estudiants han treballat en una alternativa al BCN World. Anna Ferré, una de les alumnes, ha estat l'encarregada d'explicar que l'espai on s'ha d'ubicar el macrocomplex d'oci "és molt divers, amb molts factors en joc, amb municipis al voltant" i, per tant, "és molt difícil treballar-hi", ha assegurat. Malgrat això, amb els companys han realitzat una sèrie de "propostes que es podrien fer tenint en compte que és un espai que està esperant una intervenció que no arriba". El seu objectiu ha estat convertir-lo en un "espai d'oci" que no només vagi dirigit a turistes estrangers, sinó principalment a la gent que viu al costat.

"Sobretot hem tractat el tema de la mobilitat", ha relatat, amb una xarxa de camins o l'habilitació d'espais amb alguna singularitat, com una torre de guàrdia o una ermita. Segons Ferré, la intenció ha estat "fer que sigui un espai on la gent hi pugui anar el cap de setmana" a fer diverses activitats, fins i tot amb alguna petita zona d'acampada o àrees de pícnic. "Són intervencions molt mínimes que requereixen molt poca inversió econòmica, però que pretenen que l'espai s'habiliti perquè tingui un ús continuat durant l'any, no només a l'estiu", ha apuntat.

Mentre una part del treball s'ha centrat en l'alternativa al BCN World, una altra ha girat al voltant de les característiques que hauria de tenir el projecte si finalment arriba al territori, pensant com podria conviure amb les propostes que els alumnes presenten. Tot plegat, amb la idea "que poguessin conviure els dos usos". Així, si el BCN World s'acaba materialitzant, els estudiants creuen que caldria "augmentar la part de zona verda que hi ha, intentar que l'estructuració de l'espai sigui més oberta, mantenir alguna part que pugui funcionar com a conreu o incrementar també l'espai protegit de la Sèquia Major". En el vessant més urbanístic, els alumnes han apostat per "intentar augmentar la densitat de construcció però rebaixar-ne l'alçada".

El treball es va posar en marxa després que la plataforma Aturem BCN World demanés col·laboració a la URV per estudiar el projecte, i els estudiants hi han dedicat quatre mesos de feina. Per tot això, esperen que arribi a algun organisme oficial i no es quedi només en un treball universitari. Segons el professor de l'assignatura, Sergi Saladié, ha d'esdevenir "un punt d'inici per començar a discutir coses, no una proposta definitiva".

Comentarios
Multimedia Diari