Un estiu ‘calent’ per al Ball de Diables de Vila-seca

Reportatge. L’entitat festiva de la localitat reprèn la seva activitat amb la Revetlla de Sant Joan i comença a deixar enrere una etapa dura per la cultura popular

19 junio 2021 17:20 | Actualizado a 20 junio 2021 06:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ball de diables és una de les mostres més reconegudes de la cultura popular catalana. És difícil trobar indrets del Camp de Tarragona on els diables no són un element essencial de les seves festes majors.

Vila-seca no és una excepció, i l’actual associació de ball de diables va ser refundada l’any 1989. No obstant això, el que va fer l’entitat és «recuperar una tradició que aquí va estar molt activa al segle XIX», explica al Diari Eloi Alcaide, president de l’associació des de finals de 2019 i membre de la junta directiva des de l’any 2011.

L’entitat realitza diversos tipus d’esepctacles amb foc -balls, correfocs i carretillades- a les principals festes de Vila-seca, i a altres localitats. Dins la seva activitat s’engloba també el ball de diables infantil, per a nens d’entre 6 i 15 anys, i amb una important implicació dels pares. «Gaudim d’una massa social molt gran, ja que abans de la pandèmia vam tenir un gran creixement», explicava Alcaide. Actualment hi compten amb 350 associats, aproximadament, tot i que s’estima que el nombre de membres actius gira en torn als 200.

De fet, l’any 2014 es va haver d’implementar un sistema de llista d’espera, encara actiu, per tal de gestionar el volum de persones interessades a participar-hi.

«Per entrar als diables, dues vegades a l’any fem un curs de formació i truquem als primers de la llista», comenta Alcaide sobre el procés per accedir als diables. «Al curs ensenyem el que exigeix la llei per participar en espectacles amb pirotècnia -curs CRE-, així com la història del ball de diables i altres compontents de l’espectacle».

Tot i l’elevada demanda, l’associació convida tothom que estigui interessat en els diables a inscriure’s-hi. «A qui li pugui fer por pel foc jo el diria que ho provi», explica Alcaide, que assegura que, paradoxalment, quan era un nen tenia «pànic» als diables. «Al cap i a la fi, el lloc més segur on ser-hi durant una carretillada és a sota», assegura el president de l’entitat, que reivindica la seguretat del ball de diables. No obstant això, l’entitat ofereix la possibilitat de dur a terme tasques sense foc, com ser tabaler. Tal com afirma Alcaide, «tothom fa pinya, això és una activitat social».

Sant Joan com a punt de represa

Tal com a succeït amb la majoria d’activitats considerades «no essencials», la cultura popular s’ha vist greument afectada per la pandèmia. El Ball de Diables de Vila-seca torna, de fet, als carrers el proper dimecres, a la revetlla de Sant Joan. L’entitat afronta aquesta sortida com el punt de partida per tornar a la normalitat. La represa no ha estat exempta de dificultats, ja que van trobar que part dels associats s’havien «desconnectat» de l’entitat.

D’altra banda, les circumstàncies sanitàries, amb la pandèmia encara present, obliguen l’associació a establir un protocol d’actuació per garantir la màxima seguretat durant les sortides i la preparació de les mateixes. Des del Ball de Diables veuen la Revetlla com una «prova pilot» de cara a un estiu que es preveu actiu. L’esdeveniment suposa la primera sortida des de la Invenció del Cos de Sant Esteve, en el marc de la Festa Major d’Estiu de 2020. Pel que fa al ball infantil, s’ha de retrocedir encara més, fins al Cós de Sant Antoni, celebrat el mes de gener de 2020, per trobar la seva darrera actuació. Després de Sant Joan, el Ball de Diables de Vila-seca sortirà durant la Festa Major d’Estiu del municipi: el 24 de juliol per Sant Jaume, a la Pineda, i el 3 d’agost per la Invenció del Cos de Sant Esteve.

La penadèmia també va afectar l’economia de l’associació: «teníem un contracte d’actuacions pel 2020 i, esperant uns ingressos, vam assumir les despeses de tot l’any abans que esclatés la pandèmia», va explicar Alcaide, que també va lamentar la «manca d’ajuts específics a la cultura popular, que sembla l’última part de la cultura en que s’hi pensa».

Comentarios
Multimedia Diari