Un estudi analitzarà la contaminació lumínica de Salou

Es farà una diagnosi de l’impacte dels rètols il·luminats que permeti veure quin és l’estat del municipi en aquest àmbit per regular-ho

09 noviembre 2018 10:01 | Actualizado a 09 noviembre 2018 10:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Salou s’ha compromès a realitzar un estudi per analitzar la contaminació lumínica dels rètols al municipi. Segons el consistori, el document permetrà tenir una radiografia de l’estat del municipi en aquest àmbit. Posteriorment es contempla que d’acord amb les dades obtingudes s’acabi redactant una ordenança municipal que tingui en compte «aquests aspectes de sostenibilitat ambiental i de reducció i ajust de la contaminació lumínica», explica el regidor de gestió de Territori Marc Montagut. 
La qüestió va sorgir en l’últim ple en el debat de l’aprovació definitiva de la regulació de tancaments de les terrasses dels locals del municipi que també té en compte els rètols i la senyalització dels establiments. Esquerra Republicana va demanar que s’estudiés la contaminació lumínica que generen aquestes instal·lacions. «Des de l’Ajuntament s’ha fet en positiu els canvis de fanals per evitar la contaminació lumínica a la via pública i no ens estem plantejant els efectes de la contaminació lumínica dels rètols als carrers», va explicar el regidor Sandro Boquet. 

Des de l’any 2006 el consistori salouenc destina una partida pel canvi d’enllumenat per tal d’anar-la adaptant progressivament a la normativa de la Generalitat de Catalunya d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. Els nous fanals funcionen amb vapor de sodi d’alta pressió que són de més alt rendiment i menor consum.
Durant aquests anys s’han anat canviant els fanals i a d’altres s’ha tapat l’hemisferi superior de manera que la il·luminació queda enfocada cap a terra i no cap al cel. 

100.000 euros

Són els que l’Ajuntament diu que s’estalvia anualment amb els fanals que funcionen amb vapor de sodi


Des del consistori expliquen que també s’han anat canviant altres fanals per l’amortització de la vida útil dels equips i se n’han substituït per d’altres de «més eficients». Segons el regidor de gestió de Territori Marc Montagut, «les reduccions de potència pel fet d’implementar progressivament aquestes noves tecnologies i ser sostenibles han generat un estalvi anual de 100.000 euros als comptes de despesa municipal».

Montagut ha recordat també que l’Ajuntament segueix «implementant dia rere dia polítiques de sostenibilitat entre elles, a través d’una subvenció que prové del Ministeri d’Economia i Empresa mitjançant l’empresa pública Red.es i amb el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea per convertir-nos en una destinació turística intel·ligent». 
El regidor ha donat a conèixer que una part dels dos milions d’euros que rebran serviran per millorar aspectes de sostenibilitat i eficiència energètica, com la gestió monitorada d’un conjunt de zones enjardinades i la telegestió de les lluminàries de LED que s’instal·laran al frontal marítim del passeig Jaume I.

Fanals de menor consum 
L’avinguda Principat d’Andorra, l’avinguda Pere Molas, pl. Europa, passeig de la J, el c/ Fayos – Pompeu Fabra, l’avinguda Pompeu Fabra, l’avinguda Carles Buigas, plaça de la Pau, el c/ de Milà, Via Augusta, el c/de Salauris, plaça 11 de Setembre, el c/ Major – av. Andorra, l’av. Carles Buïgas – c/Amposta, la plaça de la Sardana, el c/ Barcelona – C-31B, l’autovia Salou-Reus, el carrer de Tarragona i l’avinguda de Joan Fuster són alguns de les vies que ja tenen els nous fanals instal·lats. 

Comentarios
Multimedia Diari