Un pèrit diu als jutjats que Vandellòs II va funcionar amb una fuita en una zona 'sensible'

Va declarar aquest dijous al Jutjat d’Instrucció número 2 de Reus, que investiga si hi va haver delicte per part dels responsables de la central nuclear

15 noviembre 2019 13:30 | Actualizado a 20 noviembre 2019 11:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un pèrit va declarar  aquest dijous 14 de novembre al jutjat d’instrucció número 2 de Reus que la central nuclear de Vandellòs II va funcionar durant disset dies amb una fuita a la barrera de pressió. Es tracta d’una zona considerada «sensible», ja que és la part que controla la temperatura del nucli, segons van apuntar a l’ACN fonts jurídiques. El pèrit va comparèixer en el marc de les diligències penals obertes per tal d’esclarir si els responsables de la central nuclear van cometre algun delicte per no haver-la aturat. De fet, aquesta és la segona prova pericial que confirmaria que hi va haver la fuga, després d’una primera declaració a l’abril. El jutge ha d’estudiar ara si crida a declarar algun responsable de la central.

Fonts de la Asociación Nuclear Ascó-Vandellós (ANAV) consultades pel Diari no van voler fer cap tipus de declaracions al respecte.

El cas el va denunciar fa més d’un any l’entitat Sociedad Humana, que exerceix d’acusació particular. Segons els denunciants, la central es va aturar el 2 de març del 2018 per localitzar un degoteig d’aigua del circuit de refrigeració i descartar una possible fuita a la barrera de pressió, però els problemes haurien començat el 13 de febrer.

17 dies

Segons ells, al llarg de 17 dies la planta va estar operant sense complir amb les especificacions tècniques de funcionament. En la denúncia van adduir que l’envelliment dels elements de la central posa en perill la seguretat de les instal·lacions i van acusar els responsables de la nuclear «d’irregularitats» en la seva gestió, a més d’oferir informació esbiaixada i parcial sobre els incidents. La Fiscalia, que forma part del procés, també veu indicis de delicte.

Segons van explicar a l’ACN fonts jurídiques, la declaració pericial d’ahir confirma les tesis de Sociedad Humana. Tal com van detallar, les especificacions tècniques de la central marcarien que si hi ha una fuga d’aquestes característiques la central s’ha d’aturar. «Les fuites a la barrera de pressió han de ser zero, són una part sensible perquè és on va l’aigua que refreda el nucli», van apuntar aquestes fonts. Si l’aigua no pot arribar al nucli, aquest es pot escalfar massa i provocar un accident molt greu.

Greenpeace i Ecologistes en Acció denuncien que, des del febrer de l’any passat, Vandellòs II ha registrat una sèrie d’incidents que l’han obligat a parar en quatre ocasions, sense considerar la parada per recàrrega de combustible que va ser molt més perllongada del que és habitual. De fet a dia d’avui torna a estar aturada per una nova recàrrega.

Les dues entitats ecologistes recorden que els problemes derivats del pas dels anys en les centrals nuclears són molts, entre ells l’envelliment físic dels sistemes, de les estructures i dels components que van en paral·lel a l’envelliment tecnològic i conceptual. Per això reclamen la restitució dels reglaments i els protocols de seguretat, com ara el Reglament d’Instal·lacions Nuclears i Radioactives (RINR) i el Reglament sobre seguretat nuclear a les instal·lacions nuclears, «que han estat modificats aquests darrers anys sense motius de millora per a la seguretat, just quan el Consell de Seguretat Nuclear ha d’abordar aquesta nova autorització en la qual es superarà la vida de disseny de Vandellòs II», indiquen.

Comentarios
Multimedia Diari