Un robatori de cable frustra la continuïtat d'una fàbrica al Penedès

La planta d'Alfisa s'enfronta a un ERO que afecta als 95 treballadors

30 noviembre 2020 18:21 | Actualizado a 30 noviembre 2020 18:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’administrador concursal d’Alfisa a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) ha presentat un ERO per tancar la fàbrica i acomiadar els seus 95 treballadors. 

La planta s’ha vist abocada plegar definitivament després d’haver patit un robatori de cable de coure que ha frustrat la represa de l’activitat

El president del comitè d’empresa, Àngel Arana, lamenta que la plantilla «està pitjor ara, amb administrador concursal, que quan es va declarar en vaga, al setembre». Recorda que no han cobrat cap nòmina des de mitjans d’agost i tem que falten mesos fins que puguin rebre les indemnitzacions.

Desatesa
Els treballadors d’Alfisa, que elabora components d’automoció van vigilar la fàbrica durant el període de vaga i fins a finals d’octubre. El primer cap de setmana de confinament perimetral van deixar-la desatesa perquè l’administrador concursal no els va facilitar el permís de mobilitat. Va ser quan algú va assaltar les instal·lacions i es va endur el cable de coure.

«Ja havíem negociat amb Nissan per subministrar-los caixes de canvis i reactivar la fàbrica, però amb el robatori s’han fet enrere i s’han buscat un altre proveïdor», explica Arana.  Diu que Renault no ha volgut reprendre la relació amb Alfisa degut a les desavinences amb la direcció. Sense Nissan ni Renault, la fàbrica s’ha vist condemnada al tancament. 

ERO
Aquesta setmana s’ahuria d’activar el període de consultes de 30 dies de l’ERO. Els treballados només podem aspirar a les indemnitzacions marcades per FOGASA: 20 dies per any treballat, amb un màxim de 25.500 euros

Els treballadors confien que l’ERO servirà per acabar amb una situació que està sent «agònica», si bé encara els queda un llarg camí fins aconseguir cobrar. Arana assenyala que l’ERO, en el millor dels casos, quedarà aprovat a principis de gener, mentre després el cas es derivarà a FOGASA «i encara caldrà esperar diversos mesos». «Si calculem que, entre mig, ens haurem d’inscriure a l’atur, potser no cobrem els primers diners fins a finals de febrer».

«El problema és que, ara mateix, estem pitjor que quan fèiem vaga. A efectes legals estem donats d’alta a la Seguretat Social, on figura que estem cobrant una nòmina que no rebem». Una situació que els impedeix optar a qualsevol ajuda econòmica de l’Ajuntament o de la Generalitat.

Venda

En relació a les nòmines endarrerides, el comitè apunta que les haurà d’assumir també l’estat espanyol si abans l’empresa no ven els seus béns. Arana assegura que hi ha la possibilitat de vendre totes les instal·lacions de Santa Margarida i els Monjos, així com tota la maquinària. Això donaria liquiditat a l’administrador i els treballadors podrien rebre algun ingrés endarrerit.

El comitè d’empresa destaca que la mitjana d’edat dels 95 treballadors d’Alfisa se situa en els 40 anys. Tots els empleats són a la fàbrica des de fa, com a mínim, 10 anys, si bé hi ha nombrosos casos que s’aproximen a les dues dècades treballant a les instal·lacions. Una situació que els limita a l’hora de buscar noves feines.

Penedès
L’ERO d’Alfisa és el quart cas que sacseja la indústria automobilística del Penedès. Aquest estiu, Magnetti Marelli –també als Monjos- va pactar l’acomiadament de 77 treballadors. Mesos més tard, van arribar els anuncis d’ERO a Sant Gobain-Glass de l’Arboç -122 acomiadaments- i a Bosch de Castellet i la Gornal -300 treballadors afectats-. A aquestes xifres, s’hi sumen desenes de persones sense feina degut a la fi de subcontractes a les grans companyies afectades.

Comentarios
Multimedia Diari