Un viatge mil anys enrere al cor d'Altafulla

Vila Closa d’Altafulla. Manté la màgia de l’edat mitjana amb un ventall d’elements que la converteixen en un indret idíl·lic per descobrir passejant

24 julio 2018 11:33 | Actualizado a 02 agosto 2018 12:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Vila Closa d’Altafulla, declarada Bé cultural d’interès nacional, és l’antic nucli medieval emmurallat del municipi. Passejant pels seus carrers encara es pot percebre l’essència de la segona meitat del segle XI, de quan es conserva la primera referència històrica.

La vila closa es constitueix pel conjunt medieval tancat per restes de muralla, torres i portals, remodelat després de la Guerra dels Segadors i durant el segle XVIII. El seu ampli conjunt històric es desenvolupa sobre el turó de 52 m del poble i desborda pel seu vessant de mar, en un espai de contrastos i sabors.

Entre les edificacions ressalten el castell, transformat en una fortalesa-palau, així com nombrosos casals senyorials, molts decorats amb finestrals d’estil renaixentista i barroc, i l’església neoclàssica de Sant Martí. Per entendre aquest ventall de postals, cal entendre la història del municipi.

La colonització del turó d’Altafulla era un fet al segle XI. A partir d’aquí, durant l’edat mitjana i l’època moderna, va ser propietat de famílies de renom de la zona com Claramunt, Sunyer, Puigperdiguers-Montornés, Trasunyer, Requessens, Montserrat i Vives i Suelves, sempre passant de mans de bescomtes a marquesos i gent de l’aristocràcia tarragonina.

Ja al s. XIX, es va declarar contrària al carlisme a la primera Guerra Carlina. Fins al 1835 es va veure lliure dels tropells de les partides faccioses. Gràcies a la seva situació geogràfica va patir menys tribulacions que altres pobles i el seu nucli urbà no va experimentar altres variacions que per equipar-lo defensivament.

Amb tot, les disbauxes de les guerres carlines van impedir la seva millora de la situació econòmica, fins al darrer terç del segle XIX, quan la destrucció de les vinyes franceses a causa de la fil·loxera va afavorir el desenvolupament dels productes vinícoles.Tot i créixer mirant el

litoral, Altafulla ha sabut mantenir la màgia del seu nucli històric, que permet oferir un paquet que es complementa amb mar i cultura. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar Bé cultural d’interès nacional el seu conjunt historicoartístic. Els espais de la Vila Closa són escenaris d’actes culturals a l’estiu, com del recent festival musical Altacústic. A més, s’ofereixen visites guiades a través dels seus carrers per conèixer les històries que s’amaguen en cada racó.

Comentarios
Multimedia Diari