Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Un viatge per la història gràcies al Museu Etnogràfic d’Altafulla

Un racó amagat entre paradetes que permet conèixer els secrets dels antics oficis de la localitat i on es poden trobar eines amb més de dos-cents anys d’antiguitat

Alba Nebot

Whatsapp
Les eines que s’utilitzaven més de dos segles enrere decoren les parets del museu. Foto: Alba N.

Les eines que s’utilitzaven més de dos segles enrere decoren les parets del museu. Foto: Alba N.

El Museu Etnogràfic d’Altafulla és un d’aquells racons que han sabut conservar la història, el valor de les tradicions i dels antics costums. Una mostra de l’origen cultural i social de les terres tarragonines, que permet reflexionar sobre allò que s’ha deixat enrere i allò que s’ha mantingut. Conèixer els seus secrets és ara més fàcil que mai, gràcies al fet que s’ha ampliat l’horari de visita, amb motiu de la Fira d’Artesans d’Altafulla. Cada tarda, les robustes portes de fusta de la Pallissa de l’Era del Senyor s’obren per deixar passar als visitants. Aquesta, a més, és l’Era més gran de les que es conserven a Altafulla.

A dins, desenes d’elements diferents recorren la història altafullenca: les parets de pedra vista estan cobertes d’eines centenàries, que evoquen el treball delicat, realitzat per mans avesades. Una roda de carro, eines de pagès i de pastor...  cada peça explica una història diferent, però entre elles destaca una col·lecció única: joguines de fusta fetes a mà. Són obres fetes a mà de Salvador Gatell, un artesà, que també es troba entre les parades de la fira, que ha recuperat l’antic ofici de tallar la fusta per crear joguines. 

Gatell, a més, és el responsable que el museu etnogràfic existeixi com a tal, oferint bona part de la seva col·lecció personal per omplir cada estand i promovent la iniciativa. En Narcís Carulla, membre de l’equip de voluntaris, destaca que aquesta col·lecció té la característica que «és una artesania via, la de l’artesania infantil, que es conserva i que es pot adquirir a la seva parada».

La visita, a més, és doble interessant, ja que coincideix amb la col·lectiva del Cercle Artístic d’Altafulla, on s’exposen obres de tot tipus d’artistes Altafullencs o municipis veïns. Només entrar el primer que es pot observar són pintures a l’oli, fotografies, acrílics o aquarel·les.

La mostra comparteix espai amb l’exposició  del Cercle d’Artistes d’Altafulla

El Museu etnogràfic també té una característica important i que sovint s’infravalora: és gestionat completament per voluntariat. Un grup de persones amb les ganes i el temps necessaris es va unir fa pocs anys per reobrir aquest espai i ara s’encarrega de donar-li vida cada cap de setmana. No només amb les visites, també organitzant exposicions itinerants, xerrades, conferències i, fins i tot, un cicle de concerts de jazz. Són tots altafullencs que consideraven «un contrasentit que no s’obrís la col·lecció per la fira, una col·lecció tan àmplia dels oficis artesans d’Altafulla». 

Durant tot l’any, són els encarregats que les tardes dels caps de setmana els altafullencs tinguin una oportunitat per conèixer les seves tradicions, que arriben a tenir dos segles d’antiguitat.

Per conèixer de debò i amb profunditat tot allò que Altafulla i el seu museu tenen a oferir el voluntari Narcís Carulla recomana la visita etnogràfica que recorre bona part de la localitat. Comença a la bibliomar de Baixamar i es puja fins a dalt de tot del castell, fent l’última parada, com no podia ser d’altra manera, al mateix museu. 

Els comentaris giraran entorn de la cultura de l’aigua i es visitarà la Sínia; l’hort del Senyor, on hi havia les antigues captacions d’aigua que abastien al poble fa 100 anys; els rentadors antics, un dels nuclis per socialitzar antigament; la plaça de l’Ajuntament, feta pels picapedrers que van foradar una quarantena de metres per fer el pou, i, per acabar, algunes cisternes d’aigua de pluja i, annex al castell, la bassa que s’utilitzava d’abeurador al peu del castell. Es realitzarà divendres vinent, a dos quarts de set de la tarda, i està destinada a tots els públics.

Temas

Comentarios

Lea También