Una app informa en temps real sobre la presència de meduses

‘PlatgesCat’ les detecta, identifica l’espècie a la qual pertanyen i determina la seva perillositat
 

28 julio 2018 09:45 | Actualizado a 02 agosto 2018 12:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han creat una aplicació que detecta la presència de meduses, identifica l’espècie a la qual pertanyen, determina la seva perillositat i aconsella sobre els protocols d’actuació que es poden aplicar a tots aquells estiuejants que estiguin a les platges.

Es tracta de l’app ‘PlatgesCat’, que ofereix informació en temps real sobre la presència de meduses al litoral català, a partir de la informació del projecte iMedJelly, que lidera l’Institut de Ciències del Mar del CSIC i que ofereix informació oberta, gratuïta i a temps real.

La delegació del CSIC a Catalunya va explicar en un comunicat que la informació sobre què fer en cas d’una picada de meduses és extensible a tot el litoral mediterrani espanyol.

Des de fa més de 20 anys, la col·laboració entre les del ICM-CSIC i l’ACA, a més de la implicació dels ajuntaments costaners catalans, ha permès aportar una informació única al Mediterrani sobre la problemàtica relacionada amb la presència i freqüència de meduses a les platges, segons el CSIC.

D’acord amb les dades registrades en el període març-juny, les mateixes fonts alerten sobre una quantitat més gran de meduses aquest estiu a les platges catalanes, ja que a la primavera s’han observat les espècies de meduses habituals, però en quantitats altament inusuals, especialment de l’espècie Velella velella (espècie poc urticant) al llarg de tota la costa catalana.

Espècies habituals

Segons el CSIS, des que va començar l’estiu s’estan observant en el litoral català les espècies de meduses habituals per a l’època, com en el cas de l’espècie costanera ‘Rhizostoma pulmo’ i també s’han donat episodis d’arribades de l’espècie ‘Pelagia noctiluca’ en quantitats no molt rellevants. 

L’existència de l’aplicació PlatgesCat i el treball continuat en els darrers anys entre les dues institucions, a més de la col·laboració continuada per part dels ajuntaments costaners i els seus serveis de salvament i socorrisme fan que les platges de Catalunya siguin les més protegides i vigilades sobre el fenomen de les arribades de meduses de tota Espanya.

Tanmateix, la col·laboració amb altres entitats com l’Hospital Clínic de Barcelona i altres grups de recerca a escala internacional aporta una preparació, capacitat de resposta i nivell d’atenció únic a Europa en relació a aquest tema.

Comentarios
Multimedia Diari