Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

VÍDEO: Neixen 11 tortuguetes babaues a una platja de Cambrils

És el tercer episodi de nidificació de tortuga babaua a Catalunya el 2018

Carmina Marsinach

Whatsapp
@FaunaMarinaCat

@FaunaMarinaCat

Un total d'onze tortugues babaues —de moment—, una espècie en perill d'extinció, han sortit d'un niu trobat per una veïna de Cambrils aquest diumenge a la platja de Cap de Sant Pere de Vilafortuny, a Cambrils. Segons han informat des de la Xarxa d'observacions i rescat d'animals marins de la Generalitat de Catalunya, hi ha indicis que l'eclosió podria haver començat de nit i aquestes no ser les primeres però no s'esperen que en surtin més, almenys fins a la nit.

Al voltant de les nou del matí una veïna de Cambrils que passejava per la platja ha vist unes set tortugues a l'altura del restaurant La Fabiola. I ha seguit el seu rastre fins trobar el niu, situat enmig de la sorra. 

A través de dues conegudes ha alertat el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans GEPEC i també a la Policia Local de Cambrils. Segons la informació que han pogut recopilar els tècnics del GEPEC, els usuaris haurien acompanyat a una de les tortugues al mar. Alguns testimonis asseguren que una persona se n'hauria emportat alguna a casa. "Hi havia informacions contradictòries i no ho hem acabat d'aclarir", explica Ramon Ferré, tècnic del GEPEC. 

FOTO: @FaunaMarinaCat

Fins al lloc també s'hi han desplaçat els Agents Rurals que juntament amb la Policia Local s'han encarregat d'acordonar i senyalitzar la zona on es troba el niu per evitar que la gent no passés per davant quan sortissin les tortugues. Tècnics i voluntaris del GEPEC s'han encarregat d'informar a la gent i procurar que estiguessin en silenci. Segons els tècnics, les tortugues babaues són reticents al soroll i la llum.

Fins a la una del migdia han estat quatre les tortugues que els tècnics han vist sortir del niu, a banda de la setena que els primers testimonis han pogut comptar. "La primera ha trigat uns 40 minuts a sortir de la sorra. Ho estava intentant i no podia perquè la sorra estava molt compactada. Passen moltes màquines, tractors, gent... I segurament amb aquest sobreesforç s'ha luxat l'aleta dreta", explicava Ferré. Les altres tres han seguit l'"autopista" que els tècnics han marcat a la sorra i han pogut arribar a l'aigua.

Els tècnics han agafat la tortuga que s'havia lesionat per agafar mostres de genètica i així poder realitzar estudis i establir possibles relacions entre diferents postes d'ous. "Si veiem que està bé l'alliberarem i si no potser s'haurà de traslladar a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM)", explica Vanessa Cadenes, veterinària del Departament de Territori i Sostenibilitat de Tarragona.

Precisament els tècnics del Departament de Territori de la Generalitat decidiran aquesta tarda si s'excava el niu per buscar a les altres tortugues o s'espera uns dies mes. Fins al moment, es desconeix si es tracta de les primeres o les últimes tortugues que neixen. Probablement tècnics de la Generalitat i voluntaris del GEPEC passin la nit en guàrdia per vigilar el niu.

Entre 80 i 100 ous

Les tortugues babaues poden arribar a pondre entre 80 i 100 ous. El de Cambrils és el tercer episodi de nidificació de tortuga babaua a Catalunya el 2018. El primer va ser a Mataró i el segon a Premià de Mar. En el cas d'aquest últim esperen que les tortugues no comencin a néixer fins a finals de setembre. En cas que algun usuari trobi algun animal ferit o algun exemplar en perill d'extinció és important trucar al 112.

Temas

  • Cambrils
  • Vilafortuny
  • fauna
  • animals
  • tortuga babaua

Comentarios

Lea También