Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant consolida les restes de la torre de l’Illot del Torn

Amb unes obres que tenen l’objectiu de preservar i documentar aquesta fortificació de defensa del S.XVI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

29 abril 2021 19:00 | Actualizado a 04 mayo 2021 11:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A finals d’aquest mes d’abril s’han iniciat les obres de consolidació de les restes de la torre de l’illot del Torn de l’Hospitalet de l’Infant, que l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant va adjudicar a l’empresa Rècop_Restauracions Arquitectòniques SL pel preu de 32.500 euros, aproximadament.

Amb aquesta actuació, que inclou treballs arqueològics i de consolidació de les restes d’aquesta torre de defensa circular, que data del S. XVI, el consistori pretén «continuar preservant el patrimoni històric i arquitectònic del municipi», segons ha explicat la regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz.

Segons les referències històriques, la torre del Torn fou edificada a la platja que duu el mateix nom pels Ducs de Cardona al segle XVI, tot i que no se’n té constància documental fins al 1678, i va ser destruïda pels anglesos el 17 de juny de 1813. Es tractava d’una fortificació de defensa contra els atacs de la pirateria berber, habituals i constants al llarg dels segle XVI i XVII a les costes catalanes.

Malgrat l’important grau de destrucció en què es troba, encara pot observar-se i interpretar-se la seva configuració perimetral i interior. És un edifici de planta circular, amb mur perimetral d’1,5 m d’amplada construït amb maçoneria de pedra irregular i morter de calç; se’n conserva una alçada mitjana de 2 m. El mur perimetral circular defineix una superfície interior de 60 m2. S’hi accedia a través d’una escala situada al costat nord-oest de l’illot, de la qual se’n conserven encara els quatre graons superiors. A l’interior, hi ha les restes de sis murs radials, d’uns 80 cm de gruix, que conflueixen cap al centre de la torre, i tenien funcions estructurals, per garantir la pervivència de la torre en cas d’atac. A la part central es configura un petit pati o estança que probablement permetia l’accés a una terrassa superior.

De la torre se’n preserva actualment una petita part dels murs perimetrals, amb una alçada mitjana de 2 m i els murs interiors d’uns 0,5 m d’alçada. Se suposa que després de la seva destrucció, el 1813, es produí un lent però progressiu procés d’enrunament, potser afavorit també per les marees, fins arribar a la pràctica desaparició.

Tal com es preveu en el projecte redactat pel despatx d’arquitectes Figuerola-Gavaldà-Romera Arquitectes SLP, l’objectiu de la intervenció que s’hi està fent ara és consolidar i conservar les restes de la torre de guaita de l’Illot del Torn i documentar al màxim aquestes restes amb una investigació arqueològica. No es faran reconstruccions més enllà de la consolidació i de les mesures per impedir que l’aigua s’escoli a la superfície interior dels murs.

Amb aquests treballs, que tenen un termini d’execució de 2 mesos, no es pretén dotar d’accessibilitat a la torre, que disposa de protecció de Bé Cultural d’Interès Nacional, BCIN – Monument Històric.

Per donar a conèixer aquest monument, s’instal·larà a peu de l’Illot un faristol explicatiu, per contextualitzar-lo.

Atesa l’especificitat del bé a intervenir i el seu emplaçament, l’Ajuntament ha hagut de trametre el projecte a diverses administracions sectorials afectades per motiu de les seves respectives competències: el Servei de Costes de l'Estat a Catalunya, Servei Provincial de Costes, del Ministerio de Fomento; el Servei de Gestió del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; i els Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari