Vandellòs i l’Hospitalet fa una enquesta per la creació de la Taula de Salut Comunitària

Els resultats obtinguts serviran de base per a la redacció i implementació de polítiques per part del consistori

09 febrero 2019 18:34 | Actualizado a 09 febrero 2019 18:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha presentat públicament aquesta setmana els resultats de la consulta ciutadana sobre la salut al municipi que la Regidoria de Salut va encarregar al gabinet d’investigació sociològica i de mercats Ceres, per tenir-ne una diagnosi i poder determinar quines polítiques s’han de prioritzar.

L’objectiu de l’enquesta, que s’ha realitzat via telefònica a 500 veïns empadronats del municipi de 16 anys o més, amb un marge d’error mostral d’un ± 4,3%, era identificar els determinants socials (condicions socioeconòmiques, laborals, culturals, ambientals, hàbits saludables...), que influeixen en la salut i la percepció d’aquesta entre els ciutadans de Vandellòs i l’Hospitalet de l'Infant, com a base per a la redacció i implementació de polítiques per part de l’Ajuntament.

En termes generals, la població consultada del municipi destaca principalment per tenir una bona percepció de la salut i per ser una població amb poques limitacions físiques o sensorials i amb poca incidència de malalties cròniques.

El municipi destaca per tenir uns hàbits i estils de vida bons i saludables. En aquest sentit, la població és majoritàriament: activa (va a peu freqüentment i fa esport de manera regular encara que també utilitza força el cotxe per fer desplaçaments curts dins el municipi).

Té una alimentació variada i saludable i un consum no regular d’alcohol. No és fumadora i no acostuma a prendre altres substàncies com tranquil·litzants, o pastilles per dormir, marihuana o haixix. Quant a la situació laboral, es reflecteix que la majoria de la gent està ocupada, seguit dels que estan jubilats (el percentatge d’aturats, entre els enquestats, és del 5,5%).

D’altra banda, s’observa que la gran part de les llars indiquen tenir una bona qualitat de l’habitatge (hi ha una major proporció de llars amb uns ingressos superiors als 2.400€ que inferiors als 1.800€). Es valoren positivament els aspectes i serveis avaluats del municipi, tot i que la majoria de la població es considera poc participativa.

Com a aspectes més negatius, del total de les persones entrevistades, un 7% manifesta tenir alguna limitació física o sensorial (entre les limitacions destaquen aquelles relatives a la mobilitat o limitacions greus a la vista). Un 13% d’aquestes persones amb alguna limitació declara no tenir ajuda i necessitar-la; mentre que un 40% diu que no disposa d’ajuda, però que de moment no la necessita (cal preveure que la puguin tenir en un futur). 

Aquells amb un pitjor nivell d’activitat física i esportiva i una alimentació menys variada i saludable són principalment els joves (estudiants o ocupats) amb nivell alt d’estudis i d’ingressos a la llar. 

S’observen conductes de risc de consum d’alcohol en bevedors de caps de setmana, sobretot entre els homes amb un nivell d’ingressos alts.

Pel que fa al consum d’altres substàncies, cal destacar el consum de tranquil·litzants o pastilles per dormir entre les dones majors de 51 anys, amb nivells d’estudis i d’ingressos a la llar baixos.

Altres dades destacades són que el el 13% de la població viu sola i que un 4% disposa d’uns ingressos totals de la llar inferiors o iguals a 600€. Les llistes d’espera al metge és el servei pitjor valorat del municipi.

La Taula de Salut Comunitària es constituirà en breu

Amb aquesta “radiografia” de l’estat de salut i la qualitat de vida de la població de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, que inclou un apartat de recomanacions i propostes d’actuacions, la Regidoria de Salut i l’Àrea de Salut Bàsica (ABS) de Vandellòs-L’Hospitalet tenen previst constituir la Taula de Salut Comunitària el proper dimarts 19 de febrer.

“La idea és crear un espai de trobada i de debat de professionals del sector, entitats locals i veïns interessats en aquest àmbit i que aquestes persones es reuneixin cada trimestre per abordar les necessitats existents i per plantejar accions encaminades a la millora de la salut i al benestar de la població des de diferents vessants”, ha explicat la regidora de Salut, Celia Ruiz, que juntament amb la representant de l’ABS coordinarà les dues taules que es constituiran en concret: una integrada per tècnics, que valorarà quines polítiques es podran implementar tenint en compte els recursos i les competències municipals; i una altra formada per la ciutadania.

“En aquest projecte la col·laboració i la coresponsabilitat són factors clau, perquè es tracta de sumar sinergies, recursos i programes per assolir un major grau de penetració en la promoció de la salut”, ha afegit la regidora.

Comentarios
Multimedia Diari