Vila-seca celebra els Tres Tombs... i Cambrils els recupera

Tot i el fred que tothom temia, la gent va sortir abrigada per veure una de les tradicions més arrelades per Sant Antoni. Desenes de cavalls i 25 carruatges van passejar-se pels carrers més històrics de la vila

19 mayo 2017 16:42 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cambrils tornarà a celebrar la festa de Sant Antoni. L’Ajuntament de Cambrils i la Cooperativa Agrícola han decidit recuperar els actes d’aquesta festa tradicional, que l’any passat es van suspendre a causa de la fallida de la Caixa Agrària, que s’havia produït el 22 de desembre anterior. El regidor de Cultura, Lluís Abella, i el president de la Cooperativa, Jaume Baiges, van presentar el programa d’actes, que es concentraran el proper cap de setmana, 21 i 22 de gener.

Abella ha explicat que l’Ajuntament s’ha fet càrrec de l’organització dels actes de Sant Antoni perquè cal preservar les festes tradicionals. El regidor ha recordat que es tracta d’una festa de la pagesia, que havia estat molt important a Cambrils, on l’agricultura té un gran pes. Per la seva banda, el president de la Cooperativa ha agraït l’esforç de l’Ajuntament per evitar que es perdi.

L’esmorzar popular encetarà el programa de la festa de Sant Antoni. La Cooperativa oferirà l’esmorzar a les seves instal·lacions, a la carretera de Montbrió. Els tiquets costaran 4 euros i durant tot el matí també es podrà comprar el tortell de Sant Antoni. Simultàniament, a partir de les 9.15 hores, se celebrarà l’11a Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava, que comptarà amb una placa especial de la trobada.

Diumenge, 22 de gener, tornaran els Tres Tombs. Les cavalleries es concentraran a les 9 del matí a la zona del parc del Pinaret per participar en l’acte central del programa. A les 11.30 hores hi haurà una missa a l’ermita de la Mare de Déu del Camí i en sortir, a les 12.15 hores, el mossèn farà la benedicció dels animals, l’únic acte que es va mantenir l’any passat, al pati de l’ermita. Seguidament, s’iniciarà la cavalcada dels Tres Tombs, encapçalada per la Banda de Cornetes i Tambors Sones de Pasión.

Per acabar la festivitat dedicada a Sant Antoni, el Palau Municipal d’Esports acollirà a les 18 hores el concert i a les 19 hores el ball de Sant Antoni amenitzat per l’Orquestra Europa. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.

Els Tres Tombs de Vila-seca van sortir ahir al carrer com marca la tradició. Ahir era 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, i el dia es va llevar amb la por de la baixada brusca de temperatures. El sol i l’absència de vent van permetre que la gent sortís al carrer sense por a patir fred mentre gaudien de la festa major local.

Una trentena de cavalls i 25 carruatges procedents de diverses localitats (Barcelona, Valls, Reus...) van acudir a la cita que cada gener prepara amb meticulositat l’associació Amics del Cavall.

El tret de sortida va ser a l’avinguda de la Generalitat poc després de les 11.30 hores. Des d’allà, cavalls i carruatges van enfilar pel carrer de la Riera, avinguda de Ramon d’Olzina, avinguda de Francesc Macià i carrer de la Font. Més enllà de lluir carruatges i muntures, ahir era el dia de beneir mascotes. Els vila-secans que van sortir amb els seus animals de companyia es van concentrar poc després del migdia al carrer de Sant Antoni, cantonada amb el carrer de la Font, per tal de passar durant la tornada per davant de la comitiva dels Tres Tombs i accedir a la plaça de l’Església, on es féu la benedicció.

El dia gran de Vila-seca, que es va llevar ben d’hora amb cercavila i canonada matinera, va acabar al vespre a l’envelat. Allí es van reunir desenes de ballarins i centenars d’assistents per gaudir de la gran gala de dansa de Sant Antoni, on van participar mitja dotzena d’escoles i grups folklòrics.

Comentarios
Multimedia Diari