Vileros i Mariners tornen amb molt bona forma

Festa Major de Cambrils. La sàtira i l’humor del ball parlat i el seguici festiu protagonitzen la diada de la Mare de Déu del Camí

04 septiembre 2021 15:40 | Actualizado a 08 septiembre 2021 19:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

E l Ball Parlat de Vileros i Mariners s’ha convertit en un dels actes imprescindibles de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. La pandèmia va fer que l’any passat (la tercera edició d’aquesta versió cambrilenca del Ball de Dames i Vells) s’adaptés a les circumstàncies amb un migmetratge que va tenir una molt bona acollida.

Per això, des que es va anunciar que els Vileros i Mariners tornaven a plaça, enguany a l’auditori del Parc del Pinaret per temes de seguretat, l’expectació era màxima.

Els quatre matrimonis, el batlle i el mossèn de Vinyols i els Arcs no han decebut al públic que els han vist en els dos passis programats.

En total, 500 persones –moltes amb les samarretes de vileros i mariners- han rigut i han vist en directe com han evolucionat els artistes, també músics i apuntadors, que fa tres anys van decidir iniciar aquesta representació farcida d’humor a la cambrilenca.

Sota un sol de justícia i amb molta calor, els músics han començat a tocar en directe mentre els protagonistes saludaven al públic i preguntaven si s’havien vacunat.

Un cop s'han posat el gel hidroalcohòlic, el batlle ha recitat el ja tradicional: «Les disculpes i el perdó, demanem al començar, i ho fem amb antelació pel què aquí pugui passar».

Un any més els quatre matrimonis, el batlle i el mossèn –l’agent de l’autoritat ha sortit als darrers minuts- han repartit estopa a tort i dret. Contra l’ajuntament, contra els governs de la Generalitat i de l’Estat, contra els partits polítics...No hi hagut tema que no aparegués en un dels versots escrits juntament amb el mestre de ball, Pere Navarro. 

A nivell local s'ha fet referència a l’atac informàtic, al futur de l’edifici de l’antiga estació de tren, les casetes ubicades davant la Torre del Port, «lo més lleig de la comarca», o el futur incert de l’hotel de la plaça del Pòsit.

També han parlat sobre la decisió de la regidora Patricia de Miguel de deixar Ciutadans. «Cs s’acabarà i això em posa molt calenta», ha dit amb molta gràcia una de les actrius, que amb els seus gestos ha fet riure al públic. Altres temes han estat el concurs «enredat» de les guinguetes, la compra del sindicat «mentre el sostre va caient» o les futures obres de la Rambla Jaume I. 

Entre balls i versots un «espontani» del públic, un actor que interpretava a un votant de centredreta, posava el to divertit increpant als matrimonis i replicant el que deien.

Els actors també han criticat la pujada de la llum, la proclamació de Pere Aragonès com a President de la Generalitat amb una indirecta cap al regidor cambrilenc que fa uns anys va protagonitzar una sonada polèmica anomenant «pumas» als turistes aragonesos, la política de Ayuso, «la reina de la nit», el llenguatge inclusiu utilizant la paraula «cambrilenquis», la sortida del Messi del Barça o el cas del bisbe de Solsona. Dos dels moments més divertits han sigut quan van recrear el vídeo viral «su primer Luisvi» i quan van cantar cançons de la Raffaella Carrà. 

Seguici festiu

La Diada de la Mare de Déu del Camí també ha comtat amb un altre acte que es recuperava enguany: el seguici festiu. La Colla Gegantera Tota l’Endenga, el Ball de Diables Els Cagarrieres, els Xiquets de Cambrils, el Ball de Bastons i els Amics de la Sardana van participar en aquest seguici estàtic on petits i grans han pogut veure de prop els gegants i les bèsties locals. També han gaudit amb el ball i la música dels bastoners, timbaler i grallers i el foc dels diables després de dos anys sense poder viure amb una certa normalitat una festa major que posa el punt i final a l’estiu. 

Comentarios
Multimedia Diari