Vileros i mariners, torna la picabaralla històrica de Cambrils

Ball parlat. Quatre matrimonis, un batlle, un mossèn i un agent van ser els protagonistes d’un divertit Dames i Vells a la cambrilenca

09 septiembre 2018 15:33 | Actualizado a 11 septiembre 2018 12:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L a picabaralla històrica entre vileros i mariners s’ha convertit en la gran protagonista de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí. Sens dubte, un dels actes més esperats d’aquests dies era el Ball Parlat de Vileros i Mariners, una versió cambrilenca del Ball de Dames i Vells que havia generat molta expectació a les xarxes socials i que finalment ahir es va poder veure el resultat.

La pluja va fer acte de presència una hora i escaig abans de començar l’obra teatral però de seguida va deixar pas a un cel més clar i una xafogor força marcada. La plaça de la Vila es va omplir ràpidament de gent que va emportar-se la cadira per poder veure el teatre més còmode i també es van poder veure desenes de persones amb les samarretes de vileros i mariners que s’han dissenyat expressament per aquesta festa.

Però just quan ja s’havien llençat els coets per anunciar l’inici del Ball Parlat, i amb la plaça plena, va sorgir un problema tècnic que va impedir que els actors utilitzessin els micròfons i van haver d’actuar a ple pulmó.

Els tres músics van començar a tocar en directe i van entrar a la plaça els protagonistes: quatre matrimonis (un membre dels quals era de la vila i l’altre de Baix a Mar), un batlle, un mossèn de Vinyols i els Arcs (que anava begut) i un agent (l’únic que va parlar en castellà).

El primer ball de les parelles, tots ells vestits amb la roba tradicional de cada sector cambrilenc, ja va fer riure al públic perquè el van acabar fent la botifarra al seu cònjuge. De seguida es va donar pas al repàs en clau satírica de l’actualitat social i política municipal, catalana i estatal. Un teatre amb un to simpàtic i humorístic que va incloure expressions 100% cambrilenques.

En l’àmbit local no van faltar les mencions a la polèmica dels «pumas» per part d’un dels regidors de l’Ajuntament; les obres del nou pont de l’antiga N-340; les «mans llargues» d’alguns cambrilencs o les multes de la zona blava.

També es va fer menció a un futur desmantellament de la via del tren amb missatge directe als vileros: «Si al final treuen la via, tots desapareixeran perquè arribarà el gran dia: mariners tots se fareu»; i a un dels temes estrella de l’any vinent: les eleccions municipals amb la predicció d’una marinera: «Els de Ciutadans arrasaran», una frase que va utilitzar perquè els altres partits es posin les piles. 

El referèndum de l’1 d’octubre i l’adoctrinament que va denunciar l’agent van ser alguns dels temes que es van tractar en l’àmbit català. També es va incloure el reivindicatiu «Llibertat presos polítics» que va arrencar aplaudiments del públic. 

La sentència de la Manada també va servir perquè una de les noies fes una reflexió feminista. «Les dones no som titelles. Respecteu quan no és un «no». No només tenim mamelles», va dir. 

Entre balls i baralles dels matrimonis que incorporaven tocaments graciosos i missatges picants, els actors també van fer una petició als cambrilencs: «Marineres i vileros, vileros i mariners, parem ja de baralla’ns, que Cambrils no s’ho mereix». 
Prop de trenta minuts que van fer riure a tots els presents i que va acabar amb els protagonistes passant la gorra i davantals per recaptar diners i amb un missatge clar i directe: «L’any que ve, tornarem». 

Comentarios
Multimedia Diari