Xavier Graset, tots els papers dels pastorets a Vila-seca

És un ritual nadalenc per a moltes famílies com ara la dels Graset. Almenys tres generacions hi han participat. Avui es fa l’última representació a El Centru

06 enero 2019 16:47 | Actualizado a 06 enero 2019 16:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per a moltes famílies vila-secanes Nadal és sinònim de Pastorets. És el cas dels Graset, molt coneguts a la ciutat. Almenys tres generacions de la família han representat diferents papers de l’obra. Un dels més veterans que encara surt a escena és el Xavier Graset: «Els Pastorets són molt agraïts. Forma part d’un ritual nadalenc, d’aquesta lluita del bé i el mal on sempre acaba guanyant el bé, cosa que a la vida real no passa», explica.

Això dels Pastorets al Xavier li ve del seu pare, l’Esteve Graset, que va començar representant a en Rovelló. El Xavier va començar fent de Lluquet però també ha passat per les entranyes de Llucifer o Jeremies, entre d’altres. Ara li ha tocat fer de Getsè, qui ha venut la seva ànima al diable. De tots ells, el que recorda amb més nostàlgia és el del Lluquet. Aleshores l’acompanyava com a Rovelló el seu amic de la infància Agustí Oliver. «És un paper que et permet estar dues hores en escena i al final és el que porta tot el pes de l’obra» diu el Xavier.

El seu germà Pep, que va morir el febrer de l’any passat, també havia protagonitzat a en Llucifer. L’altre germà, l’Esteve, segueix al peu del canó posant-se a la pell de Sant Simeó. I les noves generacions continuen la tradició. La neboda del Xavier, l’Elisabet Graset, fa anys que ha agafat les regnes de la direcció de l’espectacle amb el Josep Forasté com a ajudant de direcció. Precisament els Forasté són una altra de les famílies amb més membres implicats en aquesta funció nadalenca.

Els més petits de la casa tampoc s’ho volen perdre. Els seus fills bessons també hi apareixen des que van néixer. El Bernat Graset fa de Golosia, l’Ana Graset, d’àngel Sant Gabriel i un cosí seu, el Pere Segura Graset, fa d’Enveja. Però la llista no s’acaba aquí. En el repartiment encara hi apareix algun Graset més.

El Xavier admet que de moment, no s’ha plantejat deixar-los de fer. Assegura que la «il·lusió» que li fa veure com la canalla viu aquesta tradició que es traspassa de pares a fills li fa tenir ganes de seguir aportant el seu granet d’arena.

En els últims dos anys els Pastorets de Vila-seca, que compten amb una cinquantena d’actors, s’han rejovenit per complet. Els més joves han agafat el pes de l’obra. El Rovelló i el Lluquet estan protagonitzats pels joves de 13 i 14 anys, Cesc Graset i Oriol Aguilera. A Vila-seca es representa la versió adaptada de Folch i Torres des de fa molts anys, un text més aviat infantil i amb un aire angelical.

En alguna ocasió, anys enrere també s’havia dut a l’escenari els de Serafí i Pitarra, més aviat per a adults. Una de les particularitats dels pastorets de Vila-seca són les coples, un moment en què s’aprofita per fer sàtira de l’actualitat local. Avui, a les 19 h, el Teatre El Centru acollirà l’última de les tres funcions d’aquestes festes.

Comentarios
Multimedia Diari