Costa ENTREVISTA

Xavier Montalà: "El Cós Blanc no es podria fer sense les colles"

Membre actiu en moltes entitats, el polític revela els seus actes preferits de la Festa Major d’Hivern de Salou i valora la seva feina al consistori set mesos després de l’entrada al govern

CRISTINA SIERRA

Whatsapp
Xavier Montalà, regidor de Serveis Cultural i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Salou, amb la Morena, un dels elements festius del municipi.  FOTO: ALFREDO GONZÁLEZ

Xavier Montalà, regidor de Serveis Cultural i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Salou, amb la Morena, un dels elements festius del municipi. FOTO: ALFREDO GONZÁLEZ

Xavier Montalà viu amb il·lusió el Cós Blanc des que estava a la panxa de la seva mare. Per primera vegada, el regidor de Serveis Culturals i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Salou gaudirà la festa des de l’altra banda en la seva edició més especial.

Enguany s’estrena com a regidor. Quina valoració fas de la Festa Major?

Hi participo activament perquè sóc membre de diferents entitats. Crec que és tot un privilegi i honor poder dirigir unes festes que són les nostres. És una valoració molt positiva perquè estem fent actes que arriben a tots els públics. La gent queda molt contenta i satisfeta.

En quines entitats està?

Als Gegants, als Canons d’en Pasqual, als diables, a l’esplai, a la Confraria de Santa Maria del Mar…Conec bé tota la xarxa cultural local.

Com viurà aquesta edició des de l’altra banda?

Bé, hi ha coses que fins que no hi estàs dins no saps ben bé què és el que hi ha. Realment hi ha molta feina darrera, potser des de fora no s’aprecia tant però des de dins te’n dones compte que és molta feina. Però si es fa amb ganes, per molta feina que sigui, mai serà massa.

De totes les activitats que es fan, quina destacaria?

Òbviament el Cós Blanc, que celebra els 40 anys. Hi haurà alguna novetat en quant al muntatge per sorprendre a la gent. Seran 25.000 quilos de confeti, milers de persones en un carrer Ciutat de Reus que es transformarà per complet…Crec que és un dels actes més importants de tota la Costa Daurada.

Quin creu que és el secret perquè hagi arribat als 40 anys?

Sens dubte la participació de la gent del poble. És un acte que els salouencs s’han fet seu. Cada vegada són més colles, enguany n’hi ha 28. Estem molt contents perquè totes les carrosses van plenes. És una festa única.

I és un acte que atrau a gent de totes les edats.

Exacte. A més tenim dos rues, una pel matí de lluïment i l’altra per la nit que és més festiva. És una festa per tothom, per gaudir, per això es fa extensiva a tantíssima gent.

Enguany compteu amb més de 80 actes.

Sí, i et destacaria el dijous de colles, que és quan ens reunim tots els grups que participem al Cós Blanc. L’envelat s’omple de salouencs, és la nostra nit, anem a sopar cadascú amb la seva colla i ens trobem allí.

Quin paper juguen les entitats a la Festa Major d’Hivern?

El Cós Blanc no es podria fer sense les colles. Per molt que des de l’ajuntament es prepari el carrer i adquirim el confeti, si no tenim les colles que passin no tenim Cós Blanc i són el més important. També a les cercaviles, actes…Les entitats estan a tot arreu, són un paper clau.

Aposteu pels punts lila per sensiblitzar i prevenir contra el sexisme?

Al Cós Blanc, per exemple, és molt difícil arribar a tanta gent. El que s’ha fet és fer una sèrie de formacions als reponsables de cada colla perquè ho facin extensiu a la gent del grup. És important que sempre que passi alguna cosa hi hagi gent que sàpigui com actuar. A l’envelat hi ha tres dies que des de les regidories de Benestar i Serveis social i Joventut s’han posat uns punts lila, violeta i contra les drogues.

Ara fa set mesos que va entrar com a regidor. Quina valoració en fa?

Molt positiva. És un gran què dirigir actes de cultura i festes. Si que a vegades tinc errors, com tots, però es qüestió d’anar aprenent, aportar idees i ajudar en tot el que pugui a tota la gent de Salou, que d’això es tracta. Tinc el repte de fer créixer el municipi a nivell cultural.

Temas

Comentarios

Lea También