Arriba a judici l'atracament mortal en una empresa de gelats de Vila-seca l'any 2008

L'Audiència de Tarragona jutjarà dos dels quatre assaltants, ja que la resta eren menors

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La mort a trets d'un treballador de l'empresa Camy de Vila-seca (Tarragonès) el setembre de 2008 arribarà aquest mes de maig a judici a l'Audiència de Tarragona. Després de gairebé set anys, la secció segona jutjarà els dos acusats que eren majors d'edat, per qui la fiscalia sol·licita penes de prop de 25 i 17 anys de presó, respectivament. Els altres dos assaltants eren menors i ja han estat jutjats. Un d'ells s'havia escapolit d'un centre d'internament de menors de Palau-solità i Plegamans i, l'altre, que estava en règim semiobert en un centre de Lleida, no hi va retornar després d'un permís de cap de setmana. Els acusats van fugir de l'empresa amb un botí de més de 6.000 euros.

 

Segons l'escrit d'acusació del fiscal a què ha tingut accés l'ACN, els fets es remunten al 17 de setembre de 2008, quan els dos acusats, Juan López Moreno i Francisco González Castillo, es van posar d'acord amb uns altres dos individus -menors d'edat- per atracar una empresa de Tarragona. Tres dies abans, López havia abordat un vehicle que estava estacionat en un carrer de Campclar i n'havia fet sortir la propietària a punta de navalla, procedint a robar el turisme.

 

El dia dels fets, els quatre implicats es van desplaçar amb aquest vehicle. A més, un dels menors portava un ganivet de grans dimensions i López una escopeta de caça desmuntada, carregada amb perdigons. Després d'un assalt frustrat en una empresa del polígon Riu Clar, els assaltants es van dirigir a l'empresa 'Helados y Postres SA', propietat de Camy-Nestlé, ubicada en una nau del polígon l'Estació de Vila-seca.

 

Poc abans d'arribar-hi es van col·locar passamuntanyes i mocadors per ocultar el seu rostre, i guants a les mans. Encara a dins del vehicle, López i un dels menors van muntar l'escopeta i la van carregar amb almenys un cartutx. Segons l'acord a què havien arribat, l'acusat Francisco González, que es cobria la cara amb un mocador de quadres, es va quedar a la porta fent les tasques de vigilància i amb un 'walky-talky'.

 

Els altres tres individus van pujar a la planta superior. L'acusat Juan López va encanonar el cap de l'empresa i el va obligar a dirigir-se al despatx d'administració. Allà, un dels menors va exigir a dues empleades que li donessin els diners, mentre n'amenaçava una posant-li un ganivet al coll. Les treballadores, espantades, els van donar la recaptació del dia anterior, que pujava a poc més de 6.200 euros.

 

Segons el fiscal, com que probablement aquest botí no era suficient per als assaltants, van exigir que els obrissin la caixa forta. El responsable de l'empresa hi va accedir i els atracadors els van obligar a tots a dirigir-se cap a l'estança on es trobava la caixa. Per aquest motiu, van baixar per unes escales metàl·liques a la planta baixa, on es van topar amb la víctima, Javier L.C, de 37 anys, treballador de les cambres frigorífiques.

 

L'home, que sortia del lavabo, el van obligar a estirar-se a terra. Mentrestant, el menor que duia el ganivet va accedir amb una treballadora a obrir la caixa forta, la qual li va entregar un sobre amb 48 euros de la recaptació de la màquina expenedora de gelats, mentre els altres tres atracadors vigilaven el personal de l'empresa.

 

La víctima, Javier L.C., s'estava arrossegant amb la intenció de refugiar-se als lavabos. L'acusat Juan López va detectar el moviment, es va apropar a ell i li va demanar que s'estigués quiet. A més, li va donar diversos cops a l'esquena amb els canyons de l'escopeta, de manera que li va relliscar l'arma i aquesta va caure a terra. En caure, i en no tenir accionat cap sistema de bloqueig, l'arma va disparar un tret que va anar a parar directament al cap de la víctima, la qual va morir a l'instant.

 

Després de produir-se la detonació i d'haver comprovat que el treballador havia mort, els quatre assaltants van fugir amb el botí en el mateix vehicle sostret, el qual van deixar abandonat al camí del camp del Nàstic, a Tarragona. Es dóna el cas que les armes, per les quals cap dels dos acusats tenia la corresponent llicència, no s'han pogut localitzar. La policia, però, els va poder identificar i detenir uns dies més tard.

 

Per a Juan López Moreno, la fiscalia sol·licita 24 anys i 8 mesos de presó, pels delictes de robatori de vehicle amb violència -4 anys i 6 mesos-, conducció sense permís de conduir -5 mesos-, robatori amb intimidació i ús d'armes en grau de temptativa -2 anys-, robatori amb violència consumat i ús d'armes -5 anys-, homicidi -12 anys- i tinença il·lícita d'armes -9 mesos de presó-.

 

Per la seva banda, per a Francisco González, al qual se li ha diagnosticat una esquizofrènia paranoide crònica juntament amb una politoxicomania amb deteriorament cognitiu lleu, la fiscalia sol·licita 16 anys i 11 mesos de presó. En concret, 1 any i 10 mesos pel robatori amb intimidació i ús d'armes en grau de temptativa; quatre anys pel robatori amb violència consumat i ús d'armes; 10 anys i 6 mesos per l'homicidi, i 7 mesos per la tinença il·lícita d'armes.

 

El fiscal aprecia l'agreujant de disfressa en tots dos processats en els dos delictes de robatori que se'ls imputen -el que van consumar i el que havien intentat abans-. En el cas de López, també aplica l'agreujant de reincidència en el robatori de vehicle i també en el de conducció sense permís. Per la seva banda, la fiscalia aprecia en González una circumstància atenuant simple anàloga a l'alienació mental incompleta.

 

El ministeri fiscal sol·licita també que els acusats indemnitzin el dos fills de la víctima amb 150.000 euros cadascun, amb 60.000 euros al pare, i amb 13.000 euros a cadascun dels tres treballadors de l'empresa que van presenciar els fets. També els obliga a retornar a l'empresa de gelats els 6.257 euros que se'n van endur. A més, la fiscalia demana una pena d'allunyament a una distància mínima de 300 metres durant 13 anys. El judici se celebrarà entre el 18 i el 25 de maig.

Comentarios
Multimedia Diari