Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Calafell, Cunit i Bellvei amb restriccions per l’alt risc d’incendi

La Generalitat activa el Pla Alfa en el seu nivell màxim davant l’onada de calor. Afecta a 275 municipis catalans

| Actualizado a 14 julio 2022 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, acompanyat de la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha comparegut avui per explicar les mesures preses davant la situació de l’onada de calor i alt risc d’incendi que afecten Catalunya.

Elena ha destacat que “es portaran a terme un seguit de restriccions severes que són necessàries per la inquietant situació que provoca l’onada de calor”. “El canvi climàtic és una trista realitat de present que ens porta a prendre aquestes mesures”, ha dit. El conseller ha explicat que es tracta d’una “onada de calor de màxima intensitat i amb la dificultat de conèixer quina serà la durada de l’episodi, una situació que no s’havia vist des de l’any 1987 o el 2003”.

Elena ha fet una crida “a la responsabilitat, la prudència, la prevenció i la precaució de la societat davant d’aquesta situació d’extrema gravetat i extrem risc”. Alhora que ha assegurat que “els dispositius de seguretat i emergències estan activats i intensifiquen la seva presència perquè la situació és extrema”.

Per la seva banda, la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha destacat la importància de seguir les recomanacions per protegir-se de la calor: «Cal hidratar-se sovint, fer exercici físic a primera hora i a darrera hora del dia i prendre cura de les persones més vulnerables del nostre entorn».

Protecció Civil de la Generalitat manté activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor i activa en alerta el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se’n poden derivar.

Segons les previsions meteorològiques, demà divendres i durant el cap de setmana s’han d’intensificar les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori.

Les temperatures mínimes es preveuen també elevades, entre 20 i 25ºC, durant les nits i matinades. A més, la sequera serà accentuada atès que no s’esperen pluges els propers dies i la humitat relativa serà baixa a tots els nivells, menys a la línia de costa on la xafogor serà important. Hi haurà vent de marinada de component sud a les hores centrals del dia amb ratxes màximes de 40-50 km/h.

La Direcció General d’Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per a 275 municipis de 20 comarques, i preveu l’accés restringit a 9 massissos: Montgrí, Cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies, Baronia de Rialp, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i Ubach.

Davant d’aquest escenari, es considera necessari establir algunes mesures i recomanacions que ajudin a evitar els efectes de l’onada de calor i l’alt risc d’incendis forestals en els municipis que es troben en nivell 3 del Pla Alfa:

1.- Es suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població.

2.- Es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi.

3.- Es suspèn l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S’exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs.

4.- Es suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.

5.- Es restringeix l’ús d’eines (bufadors, serres radials, ...) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s’han d’utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.

6.- Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s’exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).

Aquestes mesures seran vigents des de les 00.00 hores de demà divendres dia 15 de juliol fins les 00.00 hores de dimarts dia 19, excepte les dues primeres relatives a activitats de lleure i esportives que seran vigents a partir de les 12 hores de demà divendres amb la mateixa finalització.

En el marc del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) es farà seguiment de la situació durant tot el cap de setmana i dilluns es valorarà si és necessari establir aquestes o altres mesures a partir de llavors.

Es recomana a totes les persones que resideixen o transiten per Catalunya l’aplicació d’aquestes mesures arreu del territori. Cal tenir en compte que la situació de perill es produeix a les portes del cap de setmana i afecta especialment zones turístiques i de segones residències. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania en general que extremin les precaucions per evitar el risc d’incendi forestal:

1.- Cal recordar la prohibició d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar.

2.- No llençar burilles.

3.- És molt importat trucar al 112 si es veu una columna de fum.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora cada dia el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Cal recordar que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.

Comentarios
Multimedia Diari