'Cambrils és un referent gastronòmic estatal'

Cambrils Societas Coqvinaria és una entitat que s’implica en la promoció del municipi a través de la gastronomia, la cultura i la participació

| Actualizado a 09 enero 2022 08:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La gastronomia és un element essencial en la cultura i la identitat d’una comunitat. A la nostra terra gaudim d’una gastronomia única, que conforma la dieta mediterrània, coneguda a tot el món. Però la nostra manera d’entendre la gastronomia va més enllà dels productes o el plats, i és que gaudir d’un bon àpat és, en la cultura mediterrània, una manera de relacionar-se amb la gent.

Així ho entenen a Cambrils Societas Coqvinaria, una entitat gastronòmica i cultural. Fa sis anys, un grup d’amics amb passions i inquietuds en comú van decidir establir a Cambrils una societat gastronòmica inspirada en les ubicades al Pais Basc. La seva filosofia, no obstant, anava més enllà, i és que, segons va explicar José Luis Cimarras, president de l’associació, l’objectiu principal de Societas Coqvinaria és «ajudar a promocionar Cambrils a través de la gastronomia. Per fer-ho, les activitats de l’associació van més enllà de reunir-se per menjar. Realitzen activitats culturals, col·laboren amb l’Ajuntament -es van encarregar de la xocolatada del día de la cavalcada de Reis-, fan conferències, concerts...

El menjar sempre hi juga una part important en l’activitat de l’associació. «Unim la gastronomia i la cultura», comentava Cimarras. Així, en activitats on, per exemple, es coneix i s’explica la història romana de Cambrils, el menjar que es prepara està inspirat en l’època de l’imperi romà. El mateix succeeix en activitats festives, com les que s’han fet per la Fira d’Abril o per la Oktoberfest. L’entitat disposa d’un hort ecològic del qual obté part dels ingredients.

D’altra banda, també hi ha un component d’implicació social i de solidaritat. L’entitat col·labora amb Càritas, participa en recaptes de fons per combatre malalties i acull xerrades feministes pel Dia Internacional de la Dona, entre d’altres actes. A més els representants de l’entitat asseguren estar plenament integrats en el teixit associatiu de la localitat, i freqüentment treballen amb altres entitats.

Oberts, inclusius i participatius

La filosofia de Societas Coqvinaria és la de ser una entitat oberta a tothom. «Fer-se soci és tan fàcil com omplir un formulari, no hi ha una quota», explica Cinta Mèlich, tresorera de l’associació. «Qui vulgui entrar és benvingut, independentment d’on vingui, com sigui i com pensi. Sempre que tingui aquest respecte per tothom, estarà bé aquí», afegia Mèlich. «Qui gaudeixi de la gastronomia -que no implica haver de saber cuinar- i vulgui integrar-se i participar aquí trobarà un lloc on gaudirà».

«És en aquest sentit on ens vam voler diferenciar de les societats gastronòmiques tradicionals, que són més tancades i no tan participatives», va comentar el president. En aquesta entitat, a més, els més implicats participen en activitats que suposen un gran esforç -tenen un estand a la Fira del Vi de Cambrils i hi participen en esdeveniments locals- i molta feina. Evidentment, són activitats sense ànim de lucre. «És dur, però val la pena perquè ho gaudim molt», explicava la tresorera.

Un entorn privilegiat

Un dels objectius de l’associació és el de posar en valor l’oferta gastronòmica cambrilenca. Cimarras va definir la localitat com «un referent gastronòmic a nivell estatal», tant pel que fa al sector de la restauració com al producte local. Especialment, va voler destacar la qualitat de la producció agrària, «menys coneguda, perquè Cambrils s’associa més amb el mar i la pesca, però importantíssima».

Els representants de Societas Coqvinaria també van destacar la importància de l’associacionisme a Catalunya, que els ha permès créixer dins un entorn com és Cambrils, on proliferen desenes d’entitats de tot tipus. Per últim, van agrair la bona relació i el suport que els hi ha proporcionat sempre l’Ajuntament, «governi que governi», segons Cimarras.

Actualment, l’associació ve d’un període amb menys activitat per culpa de la pandèmia. La darrera Fira del Vi va ser la primera activitat en més d’un any i mig. Mèlich assegura que el que es va veure en aquell retorn va ser «moltes ganes de gaudir i de viure», i espera poder tenir un 2022 més actiu i més proper a la normalitat.

Comentarios
Multimedia Diari