Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Ball de Diables de Vila-seca celebra per primera vegada les Matinades Tronades

L’entitat recupera les matinades el dia de la Invenció del Cos de Sant Esteve

| Actualizado a 03 agosto 2022 12:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Ball de Diables ha celebrat per primer cop les Matinades Tronades, un acte que recupera tradicions i patrimoni per partida doble. Les matinades són cercaviles que busquen anunciar a la població que és dia de festa i despertar-la. Si bé a la festa major d’hivern, per Sant Antoni, s’han mantingut fins a dia d’avui (a càrrec dels grallers de la Colla Gegantera), a l’estiu ja no se’n feien.

El Ball de Diables de Vila-seca ha volgut donar-li una volta més i hi ha afegit el llançament de vint-i-sis trons aeris en honor a Sant Esteve. Aquestes salves, que persegueixen el mateix propòsit anunciador, no són casuals. I és que des de la Comissió d’Història i Model del BDV fa anys que s’estudia, entre d’altres, la tradició de realitzar tronades a Vila-seca. S’ha pogut constatar a través de nombrosa i extensa documentació, que aquest hàbit festiu era recurrent a la Vila-seca de tot el s. XIX i primer terç del s. XX.

I era tan recurrent que no hi havia cap festa major de Sant Esteve, a l’estiu, que no tingués una o diverses tronades; en alguns casos una cada dia des de l’inici de la festa i fins el dia del gos. També era habitual la seva presència en qualsevol acte de rellevància: grans inauguracions, visites importants o festes excepcionals de qualsevol mena.

En el dia d’avui els tabalers del Ball de Diables de Vila-seca han recorregut gran part dels carrers del centre històric de Vila-seca amb els seus tocs tradicionals. A les set places del nucli antic han llençat trons aeris per anunciar que és 3 d’agost. Aquesta nit, a partir de les 23h, el BDV tornarà als carrers amb el tradicional Correfoc.

Comentarios
Multimedia Diari