La Generalitat dóna llum verda a la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès

La resolució favorable, llargament esperada des del territori, ha coincidit amb la vigília de la fira

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica aquest divendres la resolució del Departament d'Agricultura favorable a la sol·licitud d'inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Gall del Penedès. La presidenta de l'Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, Lluïsa Llop, ha explicat que en els propers dies la notícia "es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i llavors es treballarà en la redacció del reglament i en la constitució del Consell Regulador". A partir d'aquí, es podrà comercialitzar el producte com a IGP a Catalunya i a l'estat espanyol. La resolució, llargament esperada al territori, ha coincidit amb la vigília de la Fira del Gall d'aquest cap de setmana.

 

En espera del tràmit formal de la publicació del BOE, que serà imminent, els promotors de la IGP Gall del Penedès han celebrat aquest divendres la resolució favorable del Departament d'Agricultura que permetrà comercialitzar el producte amb aquesta distinció. El Gall del Penedès se suma d'aquesta manera al pollastre Raça Prat, conegut com a Pota Blava, i esdevé la segona IGP d'una raça avícola a l'Estat.

 

"Nosaltres consumim un gall que sabem que té unes característiques alimentàries i organolèptiques molt bones, però ara tenim un segell independent que ho certifica i que fa que la resta del món el pugui conèixer", ha destacat a l'ACN la vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l'Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal, Lluïsa Llop.

 

L'obtenció de la IGP ha estat un camí de prop de dues dècades, durant les quals ja s'havia provat d'aconseguir el segell, però sense el resultat desitjat. "He viscut els tres intents d'aconseguir la IGP i la tercera és la bona! Han passat més de quinze anys fins que ho hem aconseguit", ha expressat el president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Francesc Olivella, en una roda de premsa per valorar la resolució. Olivella ha avançat que "ara començarem a fer campanyes que també serviran per promocionar el territori".

 

La secretària de l'Associació de Criadors de Raça de Gallines Penedesenca, Maria Antònia Udina, ha afirmat que "ara és el moment de fer la crida més important, la dels restauradors". "També ens caldran més productors per poder atendre la futura demanda de gall del Penedès", ha subratllat Udina.

 

La resolució ha estat publicada en el DOGC d'aquest divendres, a les portes de la Fira del Gall, que se celebrarà aquest cap de setmana. Llop ha assenyalat que és "realment curiós" que la notícia hagi transcendit a les portes de la fira després de prop de dues dècades de reclam del territori perquè el Gall del Penedès sigui IGP. "Sembla fet expressament, però no és així; la tramitació administrativa ens ha portat aquesta sorpresa", ha dit Llop.

 

El proper pas, redactar el reglament i constituir el Consell Regulador

Els passos per comercialitzar el Gall del Penedès com a IGP continuen. Després de la publicació al BOE, el Consell Comarcal i l'Associació de Criadors començaran a treballar en la redacció del reglament i en la constitució del Consell Regulador del Gall del Penedès, amb l'assessorament del Departament d'Agricultura. Paral·lelament, es tramet la resolució a la Comissió Europea, ja que l'aprovació definitiva correspon a Brussel·les. Des del Consell Comarcal, calculen que podria tardar uns dos anys.

 

Tot i que encara faltarà, per tant, aquesta aprovació definitiva, un cop s'hagi redactat el reglament i constituït el Consell Regulador del Gall del Penedès, el producte es podrà comercialitzar amb la distinció a Catalunya i a l'estat espanyol.

 

Els lligams amb el territori, la clau

Llop ha assenyalat que en aquest tercer intent ha estat "molt important" per a l'obtenció de la IGP "lligar clarament el Gall del Penedès amb el territori". Aquest vincle s'ha aconseguit, d'una banda, gràcies a l'estudi històric sobre la cria del gall al territori de l'antiga vegueria de Vilafranca, de Joan Solé Bordes. De l'altra, gràcies a la recerca sobre els efectes de la inclusió de granet de raïm en l'alimentació de l'animal, de l'equip del Dr. Amadeu Francesch a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat.

 

L'estudi de Joan Solé Bordes ha estat editat pel Consell Comarcal i, juntament amb el calendari del Gall del Penedès, el repartiran els criadors de Gall del Penedès entre els seus clients amb motiu de la Fira del Gall.

Comentarios
Multimedia Diari