L’antiga Cooperativa de Mont-roig cedeix el seu fons documental a l’Ajuntament

Els documents recullen els gairebé cent anys de la trajectòria de l’entitat a través d’actes de reunions, llibres de comptabilitat, fitxes dels associats o fotografies d’actes socials com les fires multisectorials

09 abril 2021 12:00 | Actualizado a 13 abril 2021 15:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Cooperativa Agrícola de Mont-roig ha cedit el seu fons documental a l’Ajuntament e Mont-roig del Camp.

L’acte de cessió va tenir lloc el divendres 26 de març i va comptar amb la presència de l’alcalde Fran Morancho, l’últim president de la Cooperativa Agrícola, Josep M. Salsench Gil i Josep M. Boronat Toda, el darrer secretari de l’entitat.

Els representants de l’última junta de la Cooperativa van mostrar la seva satisfacció en saber que la documentació històrica de l’entitat agrícola no es perdrà i que, en un futur, podrà estar a disposició de la ciutadania que hi tingui interès o la vulgui consultar.

Amb la incorporació d’aquesta documentació a l’Arxiu municipal, l’Ajuntament vol preservar la història d’una entitat de gran rellevància per a la vida econòmica i social del municipi al llarg del segle XX, ja que la consulta del fons documental deixa constància dels gairebé cents anys de la trajectòria de la Cooperativa, que va finalitzar la seva activitat el 2013.

A més a més de documents com les actes de reunions, els llibres de comptabilitat o les fitxes dels associats, en el fons de la Cooperativa també hi destaquen fotografies d’actes socials com les fires multisectorials. A part de la documentació escrita i el material fotogràfic, la Cooperativa també ha cedit una aquarel·la de l’artista montrogenc Lluís Font Munté que ingressarà al fons d’art municipal.

Els inicis de la Cooperativa Els inicis de l’entitat agrícola els trobem el juliol de 1914 quan un grup de pagesos formalitzen davant notari la creació del Sindicat Agrícola Montrogense. Els seus orígens s’han d’entendre en una època en què l’associacionisme agrari arribà al seu màxim esplendor a Catalunya.

L’objectiu del Sindicat Agrícola era donar cobertura a les necessitats dels pagesos, com ara la venda conjunta dels productes agraris, l’adquisició d’adobs o la compra de maquinària agrícola perquè els socis la poguessin utilitzar. També es va crear una secció de crèdit per poder realitzar préstecs a interès baix als associats que ho requerissin.

Comentarios
Multimedia Diari