Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Mig segle de música, bons records i germanor

Reportatge. La Coral Nova Unió de Vila-Seca celebra 50 anys d’existència en plena recuperació de l’activitat habitual i amb il·lusió per seguir cantant amb dedicació

| Actualizado a 26 junio 2022 08:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fa 50 anys, el 1972, va néixer a Vila-Seca la Coral Nova Unió. Un grup de coneguts de la localitat, units per la seva afició a la música i el cant, van decidir formar aquest grup al municipi. Cinc dècades després, la coral celebra el seu 50 aniversari amb bona salut. Prop de 50 integrants, una agenda d’actuacions al municipi àmplia i variada i la col·laboració estreta amb l’Ajuntament i el Conservatori avalen aquesta bona situació.

No obstant, el més important és que, en aquest cinquanta anys, la passió, el bon ambient i les ganes de gaudir no han canviat. Josep Maria Bru, secretari de la Coral, explica que «l’ambient fa que tothom a qui li agradi cantar gaudirà de la coral». Els assajos tenen lloc, actualment, els dimecres de 20:30h a 23:00h al Conservatori de Vila-Seca. La coral ofereix la possibilitat d’acudir sense ser-hi membre i sense compromís, per provar. «Tenim membres que són de moltes localitats de la zona. No diem que no a ningú i pràcticament mai hi ha hagut incidents. És un ambient de companyerisme i germanor», afrimava Bru. A més, es fan trobades entre els membres més enllà dels assajos i actuacions.

El que s’assaja es materialitza, principalment, en tres concerts a l’any. La coral actua a la Festa Major de Sant Antoni, al final del curs escolar i el dia de Sant Esteve. Aquest últim és, probablement, el més especial. En ell, a més de cantar-se les tradicionals nadales -catalanes, espanyoles i internacionals-, s’han interpretat grans peces clàssiques, com Gloria, de Vivaldi. Aquesta actuació, a més, es realitza amb l’acompanyament d’una orquestra del municipi i, en funció de la peça interpretada, d’algun solista.

El repertori abarca, a més del ja esmentat, una varietat que inclou música religiosa, música de cinema, etc. El concert de fi de curs té una temàtica diferent cada any, i per aquesta edició es va optar per les havaneres. A la coral, segons Álex Linares, vocal de la junta i integrant de la coral des de fa 10 anys, «es fa una cosa amateur, on l’objectiu principal és gaudir, però treballant perquè hi hagi una qualitat». Per aconseguir-ho, s’han impartit a la coral classes per millorar la tècnica vocal, una iniciativa que «ens va venir molt bé i els integrants van agrair», assegura el secretari. A destacar també la feina del director de la coral, David Molina, per aconseguir aquesta qualitat.

Integració al municipi

Amb mig segle de vida, no és estrany que l’entitat sigui important al teixit cultural local. Els membres de la junta van agrair l’Ajuntament per «la seva ajuda i bona relació». El consistori, a més de concedir una subvenció a la coral, el consistori ha facilitat sempre un local d’assaig. Al començament va ser una escola, i més endavant el Conservatori. També ajuden en l’elaboració dels programes dels concerts i altres aspectes. La coral, per la seva banda, hi participa en actes benèfics «sempre que ho demanen», va explicar Bru.

L’ubicació al Conservatori també ha portat a la coral a col·laborar amb el centre. Així, l’orquestra que actua amb Nova Unió, Händel, pertany al Conservatori.

Malgrat la tradició musical de Vila-Seca, des de la coral es lamenta la manca de nous integrants joves. Bru va fer una crida a animar a tothom que gaudeixi de la música perquè vingui a provar. No obstant, creu que és una situació «normal, ja que els joves tenen moltes activitats a fer actualment».

Un aniversari històric

Amb motiu del 50è aniversari, la coral va rebre un diploma de la Generalitat que reconeix el mig segle d’activitat de l’entitat. Tal com es va fer als 25 anys -el 1997-, s’està preparant un opuscle per commemorar la fita i recollir la història del cor.

Al setembre, com cada any, es farà la reunió dels integrants al mas d’una de les cantaires per donar inici, de manera informal, a la temporada o curs. També s’està preparant un concert extraordinari per l’aniversari, amb l’orquestra Händel, i es podria organitzar alguna conferència. «Encara ho estem preparant i no tenim tots els detalls», va aclarir Bru.

Comentarios
Multimedia Diari