Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Roda de Berà demana a l’Estat solucions per garantir la sorra del litoral

També reclama que li siguin retornats els més de 180.000 euros que el consistori va avançar per executar el dragat d’emergència de la sorra de la bocana del port

29 septiembre 2023 17:17 | Actualizado a 29 septiembre 2023 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ple de l’Ajuntament va aprovar dijous, per majoria, una moció per instar al Govern d’Espanya a adoptar amb caràcter urgent les mesures necessàries per garantir la seguretat i el manteniment de les platges de Roda de Berà i el seu litoral.

La moció, presentada per Tria Roda i el Partit Popular no va obtenir el suport de la resta de grups municipals, motiu pel qual l’alcalde Pere Virgili i el regidor Frederic Royuela es van mostrar decebuts. “Les nostres platges són un símbol turístic de primer ordre i hem de protegir-les, hem d’intentar salvar cada temporada estival, perquè són moltes les famílies que viuen a Roda de Berà d’aquest sector econòmic, directa o indirectament. Ens hagués agradat tenir el suport de la resta de grups, perquè creiem important remar plegats en la mateixa direcció”, va assegurar Frederic Royuela. L’alcalde va anar més enllà i va quantificar el nombre de famílies que actualment depenen del sector turístic a Roda de Berà “fins a 420, que suposen més de 1.200 persones les qui depenen d’aquest sector”, va dir.

La costa catalana i les seves platges, com ara les de Roda de Berà, són admirades a nivell internacional per la seva bellesa i representen un dels majors valors del nostre patrimoni natural i paisatgístic. Són moltes les causes que han provocat un greu deteriorament, el qual cada vegada és més palpable, pels efectes del canvi climàtic i la construcció de ports esportius, els quals han modificat la dinàmica del litoral.

A Roda de Berà, la pèrdua de sorra, principalment a les platges Llarga i Punta d’en Guineu va començar abans de la dècada dels 90. L’any 1993 es van regenerar 12 quilòmetres de platges de Roda de Berà, el Vendrell i Calafell, amb més de 300.000 metres cúbics de sorra provinents del Garraf. La construcció del Port Esportiu Berà i els efectes del canvi climàtic, però, ha provocat que en els darrers anys la pèrdua de sorra hagi estat més ràpida i accentuada. Tenint en compte que les actuacions puntuals efectuades durant els passats estius han estat insuficients, és urgent iniciar actuacions immediates per defensar el litoral.

Una d’aquestes actuacions va ser el dragatge d’emergència de la sorra acumulada a la bocana del Port Berà i el seu trasllat amb un vaixell draga fins al tram nord de la platja Llarga, que es va realitzar al juliol d’aquest any. Aquests treballs van tenir un cost de 181.500 euros, els quals van ser avançats per l’Ajuntament per poder iniciar-los amb la major brevetat possible, degut a la urgència. Des de llavors, el consistori reclama les despeses, i també en deixa constància a la moció aprovada ahir, a l’administració competent o a l’organisme que li pertoqui assumir aquesta responsabilitat.

Comentarios
Multimedia Diari