Un malentès crea polèmica per la font de la plaça Joan Miró de Mont-roig

Les obres realitzades en aquest cèntric espai del municipi creen un niu de comentaris a les xarxes socials. Les queixes han arribat fins al Departament de Patrimoni de la Generalitat

19 mayo 2017 23:18 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La polèmica està servida a Mont-roig del Camp i la font situada a la plaça Joan Miró n’és el punt neuràlgic. La restauració d’aquest element històric ha despertat certes inquietuds entre els veïns, que van posar el crit al cel en veure les intimitats de la font durant el procés de neteja.

Els treballs, d’un mes de durada, van consistir en la retirada dels brocs datats entre el 1957 i 1958, la substitució d’un tub de plom interior, l’eliminació del morter aplicat en la instal·lació d’aquesta canonada i deixar la pedra neta.

Els treballs de restauració van anar a càrrec de l’empresa de restauracions Rècop de la Selva del Camp, que va comptar amb la col·laboració i supervisió del consistori mont-rogenc. En tot el procés, segons explica la cap d’obres de la companyia Àngels Canela, no es va modificar la pedra original. La iniciativa de restauració s’emmarcava dins del Pla de rehabilitació del Nucli Antic de Mont-roig, amb un pressupost total d’1.670.221,71€ (IVA inclòs).

La polèmica entesa com a tal va aparèixer després que diversos usuaris de Twitter pengessin a la xarxa fotografies de la font amb una regata on s’apreciava la canonada de plom que posteriorment va ser retirada. Les imatges van córrer com la pólvora, fins al punt que el compte del Departament de Patrimoni de la Generalitat es va interessar en l’estat de les obres vía Twitter.

En realitat, però, el conjunt de fotografies que es van escampar per aquesta xarxa social no corresponien al resultat final de l’obra, sinó a un dels múltiples passos del procés. Ara, les obres ja estan finalitzades i no queda rastre de la regata que alarmava a la comunitat d’internautes. Malgrat això, entre la població existeixen diferents punts de vista respecte al resultat final.

En general, els veïns descontents amb l’aspecte de la font coincideixen en el fet que l’aigua ja no ragi mai més de forma contínua –a partir d’ara només una de les aixetes funcionarà i ho farà a través d’un polsador–, ja que asseguren que fa perdre l’encant d’aquest element històric.

És una opinió que comparteix el veí Jordi Moran, que assegura que «Mont-roig és un dels pobles al que no li falta aigua. Estic d’acord que és una mesura per estalviar aigua, però es podria haver reduït el volum d’aigua o bé tallat durant la nit». Una de les altres queixes per part de Moran és el fet que des de l’Ajuntament no es demanés l’opinió del conjunt de veïns del Nucli Antic per fer les obres. Pel regidor Vicente Pérez, aquesta decisió neix de la necessitat d’estalviar aigua del dipòsit municipal. En referència al suposat avís per part de la Generalitat, Pérez nega haver rebut cap notificació del Departament.

L’historiador Eduard Boada reconeix que l’aspecte exterior de la font ha millorat, encara que es podria haver respectat més l’aspecte original de la font. Aquest desig però, no s’ha pogut complir per falta de proves gràfiques fiables que permetessin realitzar la restauració d’una altra manera. Boada afegeix que seria recomanable la creació d’una comissió específica a l’administració municipal amb la voluntat de preservar la identitat del poble en tots els nivells.

La font no desperta únicament comentaris negatius; és el cas de Juana Fernández i Lucía del Riego, que afirmen que l’aspecte del conjunt de la plaça ha millorat positivament després de la intervenció.

Comentarios
Multimedia Diari