«Veure la cara d’il·lusió dels nens és la millor sensació»

L’Associació de Reis de Vila-Seca organitza la cavalcada de reis des de fa dècades i vetlla perquè aquesta sigui un esdeveniment màgic

| Actualizado a 02 enero 2022 06:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les cavalcades de reis són un element fonamental de les nostres tradicions nadalenques. Cada 5 de gener, milers de nens il·lusionats surten als carrers amb l’emoció de veure Ses Majestats, que a la nit deixaran regals a les cases de tothom. Cada municipi treballa durament per fer que aquest esdeveniment sigui màgic i especial, preparant l’arribada dels Reis d’Orient.

A Vila-Seca, la celebració de les cavalcades de reis es remonta al període anterior a la Guerra Cívil, a principis del Segle XX. Els encarregats d’organitzar i realitzar l’acte són els membres de l’Associació de Reis de Vila-Seca, entitat que actualment es troba ultimant els preparatius per la tarda de dimecres.

L’activitat de l’associació comença, cada any, al mes d’agost. La junta i l’Ajuntament es reuneixen per conèixer els detalls de l’edició que es comença a preparar. La setmana prèvia a la cavalcada és la més important, ja que les carrosses s’acaben de posar a punt. «És molt estressant», explica Mireia Martí, vicepresidenta de l’associació, «sobretot al principi, fins que ho tenim tot organitzat, però una vegada sortim i ho tenim tot preparat es viu molt. És una nit molt bonica, totes les dificultats per dur-ho a terme s’obliden en el moment que es veu la cara d’il·lusió dels nens», va continuar.

La cavalcada no és, no obstant, l’únic acte dut a terme per l’entitat. També organitzen la recollida de cartes a Vila-Seca, on s’estableix una oficina postal al Castell de Vila-Seca. Allà, els nens entreguen les seves cartes als patges reials, que també es van desplaçar a La Plana i a La Pineda per recollir cartes.

La nit del dia 5, es fa la cavalcada. Els membres de l’entitat surten amb els Reis d’Orient pels carrers de Vila-Seca. «Sortim com a patges, a cavall i també hi ha membres que s’encarreguen de l’organització, va explicar Martí. Els regals s’entreguen després, mitjançant la tradició del fanalet i la corda. Les famílies encenen un fanal al balcó i pengen una corda a la qual els reis enganxen el paquet.

Un cop acaba la cavalcada, el Castell de Vila-Seca acull el mapping. La gent es congrega als jardins del castell i, allà, s’emet una projecció de llum i so protagonitzada pel Tonet i la Pineda, dos personatges tradicionals de la cultura vilasecana. La temàtica del mapping varia cada any, i aquest 2022 tractarà les cultures del món. Després, els Reis d’Orient surten al balcó i donen el seu discurs.

2022, any de la normalització

La darrera edició de la festivitat de reis va estar marcada per la pandèmia de Covid-19. La situació sanitària va impedir la celebració de la cavalcada. L’entrega de regals es va fer, però el mapping no va tenir públic presencial, però es va emetre per televisió. «La gent va col·laborar molt quedant-se a casa i participant estirant la corda i encenent el fanalet», va destacar la vicepresidenta. Malgrat la situació, l’entitat valora positivament l’acte, ja que es van entregar 1.300 paquets.

De cara a dimecres, l’entitat ha adoptat una sèrie mesures bàsiques per evitar la propagació del virus -grups de treball estructurats, ús de mascareta-, però més enllà d’això, els actes estan concebuts perquè es realitzin amb normalitat. La cavalcada es farà en carrers amples, on sigui més fàcil mantenir la distància de seguretat. L’associació té moltes ganes de que es recuperi el format habitual ja que, tal com relata la vicepresidenta, «l’any passat, després d’estar acostumats a omplir la plaça, arribar i no veure ningú era una sensació estranya, faltava el caliu de la gent al jardí. Aquest any sembla que tornarem a omplir.

Sigui com sigui, els Reis d’Orient arribaran a Vila-Seca aviat, i gràcies a la feina de l’Associació de Reis i de tothom que ho fa possible, l’esdeveniment serà gaudit per tots els nens que esperen impacients a veure Ses Majestats i a despertar-se el dia 6 amb regals sota l’arbre de Nadal.

Comentarios
Multimedia Diari