Vilanova, Cubelles i Calafell insten Endesa a treure la dàrsena de l'antiga tèrmica per guanyar platja

Els tres ajuntaments es desmarquen de Cunit i proposen utilitzar la sorra acumulada per repartir-la a tot el litoral

28 septiembre 2021 15:37 | Actualizado a 28 septiembre 2021 17:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Cubelles i Calafell s'han aliat per demanar conjuntament a Endesa que enderroqui tota la dàrsena de l'antiga central tèrmica de Foix. Els tres municipis asseguren que això permetria treure la sorra que ara hi ha acumulada al port per redistribuir-la a totes les platges de la zona, on calculen que l'espai es podria ampliar "entre 30 i 40 metres". Amb la seva proposta, rebaten la intenció d'Endesa, que és partidària de treure només una part del dic per forçar la creació d'una nova platja. L'aliança dels tres ajuntaments també es desmarca de Cunit, que vol un enderroc parcial, refer els espigons actuals i fer una aportació de sorra que preservi les seves platges.

En el pla de desmantellament de les instal·lacions complementàries de la central tèrmica, Endesa havia plantejat cinc opcions: deixar el port intacte com ara, eliminar tota la dàrsena, treure només els espigons de formigó construïts a Cunit, eliminar el port i els espigons, o bé fer un desmantellament parcial. De totes les propostes, els ajuntaments de Vilanova, Cubelles i Calafell creuen que treure tota la infraestructura seria l'opció més beneficiosa pel futur del litoral.

Així ho han defensat aquest dimarts davant la premsa els alcaldes de Cubelles i Calafell, Rosa Fonoll i Ramon Ferré, i la regidora de Medi Ambient de Vilanova, Marta Jofra. Els tres municipis matisen, però, que l'enderroc total hauria de ser progressiu. Avisen que no permetran "que Endesa faci una actuació immediata i se'n vagi ràpid, deixant un problema", sinó que la intenció és aconseguir un enderroc per fases per tal que la costa es vagi adaptant a la nova fesomia que deixaria la retirada de la dàrsena i el port.

"Amb aquesta proposta perseguim aconseguir unes platges més resistents i resilents", ha assenyalat Jofra, que ha remarcat que el context d'emergència climàtica porta els ajuntaments a buscar totes les vies possibles per eixamplar les seves platges i corregir l'augment del nivell del mar constatat els darrers anys.

En aquest sentit, la intenció és agafar la sorra acumulada al port de la tèrmica per dur-la mecànicament a les platges de Vilanova, Cubelles, Cunit i Calafell. Segons els estudis encarregats pels tres consistoris, si això es fa progressivament i en consonància als moviments naturals que puguin fer les corrents marines, totes les platges podrien ampliar "entre 30 i 40 metres" la seva superfície actual.

Els alcaldes i la regidora han defensat la importància mediambiental d'aquesta mesura, "per deixar de tenir unes platges massa urbanes i tenir espais més naturals". Així, han assegurat, es podria ampliar el projecte de recuperació dunar i l'espai per a la cria d'espècies com el corriol cama-negre que ja tenen en marxa tots els municipis.

Alhora, però, han assenyalat la necessitat urbanística i econòmica d'ampliar l'espai de les platges. "Tenim habitatges molt a prop de la sorra i ens fa por no aturar la situació en què ens trobem", ha assegurat Fonoll, tot recordant que les platges cada cop estan perdent més espai. "I no oblidem que tots som municipis en què les platges són un component turístic molt important", ha afegit Jofra.

Els tres representants municipals han lamentat no haver aconseguit una entesa amb l'Ajuntament de Cunit, que sosté que la mesura idònia és fer un enderroc parcial acompanyat d'un nou dibuix dels seus espigons i d'una aportació de sorra al seu municipi. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha rebatut aquesta proposta, considerant que és "del tot inviable" perquè requereix una intervenció addicional dins el mar "que no s'adiu amb les polítiques mediambientals actuals".

En aquest sentit, Ferré ha convidat el govern de Cunit a sumar-se a la proposta dels tres consistoris, ja que l'enderroc parcial i progressiu asseguren que donaria marge a aquest municipi per recuperar també les seves platges. A principis d'estiu, Endesa es va mostrar partidària de fer un enderroc parcial, opció que els ajuntaments també refusen de totes totes.

Vilanova, Cubelles i Cunit preveuen exposar el seu posicionament a la Generalitat aquest proper dijous, quan està prevista una reunió amb el Departament de Territori i Sostenibilitat per afrontar el futur de la dàrsena. A la trobada hi seran els quatre ajuntaments afectats, representants de la Generalitat així com també del govern espanyol a les demarcacions de Barcelona i Tarragona.

Després de la reunió, la Generalitat haurà de traslladar al Ministeri per a la Transició Ecològica quina és la seva proposta per desmantellar les intal·lacions marines de l'antiga central tèrmica. Serà finalment el govern espanyol qui decidirà com es resol la situació.

Comentarios
Multimedia Diari