‘Chrysalide’, un viatge emocional per a créixer

Creació. La companyia tarragonina Expans’Art tanca el diumenge 2 de maig a la Sala Trono el primer Cicle de Dansa 

01 mayo 2021 16:21 | Actualizado a 10 mayo 2021 11:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Chrysalide parla de la por, de l’angoixa, dels sentiments que podem tenir en el moment que intentem sortir de la zona de confort. Però també de les experiències i de com, a través de la voluntat d’apropar-nos als altres i de buscar el seu suport, aconsegueixes harmonia amb tu mateix».

Amb aquestes paraules il·lustra Marie-Lou Renon l’espectacle amb el qual diumenge 2 de maig la companyia tarragonina Expans’Art clourà en dues sessions (18 i 20 hores) el primer Cicle de Dansa organitzat per la Sala Trono-Armanyà. «Sí que parlem de sortir d’aquesta zona de confort, però ho fem lligat a vivències que ha pogut tenir la Marie-Lou o que han pogut tenir moltes persones i com afrontar la situació sense quedar-se atrapat», explica per la seva part Marc Pinyol.

«A Tarragona falta espai per a la dansa. I per això vull lluitar, vull portar la gent de nou al teatre»
Marie-Lou Renon

Marie-Lou Renon i Marc Pinyol donaran forma a tots aquests sentiments a partir de la dansa i el teatre, que al seu torn és una combinació dels mateixos membres d’Expans’Art. «Porto ballant tota la meva vida, entre sis i vuit hores al dia», relata la Marie-Lou. És dur? «Psicològicament, ja que sempre et preguntes si ho fas bé tècnicament, si agradaràs al públic. És saber gestionar-se un mateix», apunta la ballarina.

Mentrestant, el tarragoní Marc Pinyol arriba a la seva primera proposta professional després d’una llarga trajectòria amb Tornavís Teatre i de formar-se al Col·legi del Teatre de Barcelona. «És una cosa que tenia clara que volia fer des de feia temps, però és difícil. O entres a l’Institut del Teatre o, tota la resta, és com si fos un passatemps».

En aquest sentit, ambdós artistes reivindiquen la seva professió, no sempre valorada com cal. «Hi ha tot un entramat social en què vivim que ens manté rectes, que ens diu què hem de fer, tenir una família, una feina amb el teu ordinador i un Excel. De fet, el mateix fet de ser ballarí o actor és com tirar-te sense paracaigudes d’un avió, esperant que hi hagi un matalàs a sota molt gran. I la part de creació de Chrysalide es fixa en aquests aspectes, que no ens deixen sortir d’aquí. L’espectador ho podrà entreveure», comenta en Marc. «És un espectacle bastant psicològic també. Treballem molt l‘àmbit emocional, ja que no és fàcil escapar-se, però podem intentar créixer i sentir-nos bé», afegeix la Marie-Lou.

«Ser ballarí o actor és com tirar-te sense paracaigudes, esperant que hi hagi un matalàs a sota»
Marc Pinyol

Allò de mamà, vull ser artista no sempre és benvingut per l’entorn més proper. «A França és bastant semblant», diu la Marie-Lou. «Fins i tot els meus pares em van suggerir que estudiés una altra cosa, a més a més de ballarina. Però és el que vull fer». Malgrat tot, és més fàcil al país gal? «Sí que és cert que hi ha una mica més de suport per part del Govern, però ho trobo similar», respon. «I és per aquest motiu que vull lluitar, vull portar la gent de nou al teatre».

Residència a la Trono
Marie-Lou va ser justament qui en un principi va crear la companyia Expans’Art, a la qual després es va afegir el Marc. «Va néixer arran d’una idea meva de fa un parell o tres d’anys, de posar en escena aquest espectacle. Tenia ganes de crear alguna cosa de dansa, perquè a Tarragona hi ha una mancança. I amb la pandèmia, les ganes van augmentar. Aleshores, em vaig trobar amb el Marc i el procés es va completar».

En aquest sentit, per fer realitat el projecte ha estat clau la possibilitat de poder fer una residència a la Sala Trono-Armanyà, una manera d’assajar en un escenari real, amb disponibilitat absoluta. «Ells sabien que teníem aquest producte i ens van oferir estar al Cicle de Dansa. A nosaltres ens interessava, però necessitàvem un espai», diu el Marc.

No obstant això, recalca que disposar d’un local adequat és una de les coses més difícils amb què es troben les companyies emergents. «No hi ha consciència del dret de creació. I tenir un espai per crear és un luxe. S’ha de valorar molt», ressalta la Marie-Lou. «Va ser perfecte poder estar a la Trono», assenyalen agraïts.

Diumenge 2 de maig, en dues sessions, la Marie-Lou Renon i el Marc Pinyol faran una miqueta més realitat el seu somni, amb l’estrena de Chrysalide. Un espectacle multidisciplinari amb música també creada per a l’ocasió per Maria Qué i Mark Naranjo

 

La fitxa:

Dia: Dimenge, 2 de maig
Horaris: 18 hores/20 hores.
Lloc: Sala Trono-Armanyà.
Interpretació: Marie-Lou Renon i Marc Pinyol.

Comentarios
Multimedia Diari