Más de Cultura

El Rigoletto, la primera òpera professional 'made in' Tarragona

L'òpera es representarà el proper 9 de juliol al Camp de Mart i comptarà amb 130 artistes

ACN Tarragona

Whatsapp
La soprano Sabina Puértolas i el baríton Àngel Òdena a un assaig.

La soprano Sabina Puértolas i el baríton Àngel Òdena a un assaig.

Falten deu dies perquè la primera òpera professional produïda a la ciutat de Tarragona amb artistes i tècnics majoritàriament del Camp de Tarragona aixequi el teló. Rigoletto, de Giuseppe Verdi, es representarà el proper 9 de juliol al Teatre Auditori del Camp de Mart i tot apunta que serà amb entrades exhaurides. El muntatge l'ha impulsat l'Ajuntament de Tarragona i s'ha creat un cor, una orquestra i un cos de figurants especialment per a l'ocasió, tot i que s'espera que tingui continuïtat. Els artistes assagen intensament l'espectacle que donarà el tret de sortida al Festival d'Estiu de Tarragona. El Rigoletto 'tarragoní' oferirà una versió contemporània del clàssic i aprofitarà l'entorn del Camp de Mart per integrar l'escenografia.

El cor, els figurants i els principals responsables de l'òpera ja fa dies que treballen, però ara ha arribat l'hora d'encaixar totes les peces a l'escenari. Una tasca ingent tenint en compte que hi haurà 130 artistes, a banda d'escenògrafs, coreògrafs, tècnics d'il·luminació, vestuari, maquillatge...

Impulsors de l'òpera Rigoletto. FONT: ACN


Aquest dimarts ha estat el primer dia en el qual l'orquestra s'ha trobat. Són 44 músics principalment del territori dirigits pel prestigiós Oliver Díaz. "El lloc és impressionant, de somni, i ha estat una sorpresa majúscula sentir com sona", ha destacat el director. Díaz ha agraït que "s'han respectat els temps que calen per treballar" i s'ha mostrat "molt optimista" amb la capacitat interpretativa d'uns músics que espera que tinguin "molta energia". Fins el dia 9 faran sis sessions conjuntes de treball. Primer tres lectures de la partitura, després dos assajos conjunts i finalment l'assaig general, previst pel dia 7.

Un dels responsables i principals reclams d'aquesta òpera és el baríton tarragoní Àngel Òdena, que té una llarga i reputada trajectòria com a solista i que interpretarà el protagonista: Rigoletto. Ell també ha destacat l'acústica del Teatre Auditori, així com la qualitat dels músics del territori. "Tenim gent jove molt preparada, que ha estudiat en conservatoris d'aquí o de l'estranger", ha valorat. Alhora, ha expressat la voluntat que l'aposta tingui continuïtat en el futur. "Seria bo que fos una cosa ordinària i que ho poguéssim repetir cada any". Com a solistes l'acompanyaran el tenor Antonio Gandía; Sabina Puértolas o Carolina Fajardo.

El baríton Àngel Òdena i la mezzosoprano Carolina Fajardo durant un assaig al Camp de Mart. FONT: ACN

Tot plegat estarà dirigit escènicament per Montse Colomé, amb experiència al grup Comediants. Colomé ha indicat que durant el càsting de figurants van trobar persones que "ballen molt bé" i que això els va fer replantejar el seu paper fins al punt que els han donat més protagonisme del previst inicialment.

Contemporani

L'escenògraf de l'espectacle, Llorenç Corbella, ha valorat que aquesta és de les òperes que més es representen i que per la versió tarragonina ha volgut ser "realista". "Rigoletto passa a la casa del duc. No crec que haguéssim de fer un gran palau perquè ja tenim el Camp de Mart. La casa del duc és la muralla i fem passar la història al jardí, aprofitant els que hi ha i hi hem afegit alguns elements que ens ajuden a definir els espais escènics", ha explicat. Alhora, ha apuntat que l'han ambientat en l'actualitat, aprofitant que la peça "parla de poder, abusos de poder i corrupteles", qüestions força habituals avui en dia.

L'adaptació als temps actuals també serà evident gràcies al vestuari. La figurinista Meritxell Muñoz ha comentat que ha organitzat els diversos personatges cromàticament. "Els del món del duc tenen una gamma de colors; i els del Rigoletto, una altra", ha dit. "No fem peces de roba, dissenyem personatges", ha reivindicat.


Impuls a la cultura

La producció té la voluntat de "donar impuls a la cultura en moments complicats", ha dit l'alcalde de la ciutat Pau Ricomà. "Volem que el potencial artístic floreixi. L'òpera és la mostra artística més completa perquè hi ha escenografia, il·luminació, so, interpretació, orquestra, cors o dansa", ha assenyalat.

En aquest sentit, el director de l'àrea de Cultura del consistori, Carles Figuerola, ha manifestat que l'aposta és per "revitalitzar la indústria cultural del territori". "No s'ha pogut fer tot amb gent d'aquí perquè hi ha elements que no hem tingut, però s'hi ha comptat al màxim. Volem posar Tarragona al mapa de la producció cultural de Catalunya", ha subratllat. A més, ha posat en valor que l'espectacle ha donat feina a tècnics i artistes en moments complicats.

L'òpera té l'impuls de l'Ajuntament de Tarragona i compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i diverses empreses que han fet aportacions econòmiques per cobrir un pressupost d'uns 200.000 euros. Els promotors han descartat que es faci més d'una únic representació a la ciutat o que giri per altres ciutats del país.

Temas

 • Camp de Mart
 • Rigoletto
 • Giuseppe Verdi
 • Festival d'Estiu de Tarragona
 • Oliver Díaz
 • Àngel Òdena
 • Antonio Gandía
 • Sabina Puértolas
 • Carolina Fajardo
 • Montse Colomé
 • Llorenç Corbella
 • Meritxell Muñoz
 • Pau Ricomà
 • Carles Figuerola

Comentarios

Lea También