Escenaris literaris

Litterarum, la Fira d’espectacles i del Llibre Ebrenc, se celebra del 28 al 30 de maig amb 12 actuacions

18 mayo 2021 08:48 | Actualizado a 19 mayo 2021 05:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La poesia de Gabriel Ferrater es cuinarà com a sarsuela; els textos de Pep Coll i Joan Amades es convertiran en contacontes i els versos de Caterina Albert-Víctor Català es transformaran en un recital poèticomusical. Aquestes són només algunes de les propostes que Litterarum portarà a Móra d’Ebre  el cap de setmana del 28, 29 i 30 de maig on la literatura cobrarà una segona vida dalt dels escenaris amb la plaça de Dalt com a centre neuràlgic.

Un certamen que es reprèn amb força després del format virtual de l’any passat amb dues clares novetats. Per una banda, «la fusió de Litterarum, la Fira d’espectacles literaris, amb la Fira del llibre Ebrenc i per l’altra, el format presencial d’enguany, tot i que una bona part del programa es retransmetrà en directe», segons explica la directora,  Gemma Sastre, que aquest 2021 també pren les regnes del certamen.

Durant els tres dies hi haurà quatre taules de presentacions de llibres amb vuit autors cadascuna. En total, 32 autors de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

Així, Litterarum passa a anomenar-se Fira d’espectacles i del Llibre Ebrenc, una fusió que obeeix majoritàriament a motius administratius. En aquest sentit, Sastre destaca l’entitat pròpia de cadascun dels certàmens. «Encara que la Fira del Llibre Ebrenc s’inclogui com una activitat més, té un gran pes i es faran les mateixes activitats que es feien sempre, amb moltes presentacions de llibres, ponències al voltant de la literatura i el Premi Llibresebrencs. És a dir, es respectarà l’essència de cada edició i enguany la Fira d’espectacles literaris arriba a la 14a i la del Llibre Ebrenc a la 18a.

 

El certamen d’enguany presenta 12 espectacles literaris, tres infantils, alguns d’ells recuperats de l’any passat, així com 32 presentacions de llibres. «A les companyies que l’any passat van fer un tastet, els vam oferir la possibilitat de fer l’espectacle sencer presencial i alguns ho han acceptat. Altres, per agenda, no han pogut venir», explica la directora. 

Els reusencs Produccions de Lo Nostro posaran en escena el 'Poema inacabat' del també reusenc Gabriel Ferrater. I ho faran mentre cuinen, en directe, una sarsuela.

La inauguració es farà el divendres 28 de maig amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com a convidada d’honor. I serà Memorial de Setmana Santa, amb l’actor Toni Gomila, qui donarà el tret de sortida a la fira recitant textos de Blai Bonet. També divendres 28 de maig, Cris Juanico presentarà el seu nou treball Salpols amb un repertori de poesia musicada de Vicent Andrés Estellés i del poeta menorquí Gomercint Riera

L’any 2020 es va commemorar el naixement de Joan Perucho, «aquell que estava a l’aguait dels pressentiments». I per la relació de l’escriptor amb Móra d’Ebre, on va exercir de jutge, també se’l tornarà a homenatjar amb El Mèdium, del poeta Josep Pedrals i l’actriu Laura Pau, els quals demanen al públic que «preparin la seva sensibilitat per percebre presències ocultes». Quant a efemèrides, aquest 2021 es commemora l’any de la poeta i pintora Felicia Fuster i es representarà T’obro la meva veu sota els núvols.

 

 

Per la seva banda, els reusencs Produccions de Lo Nostro posaran en escena el Poema inacabat del també reusenc Gabriel Ferrater. I ho faran mentre cuinen, en directe, una sarsuela. Un espectacle per als sentits que escenifica una fita de la poesia catalana i universal. «Justament el 2022 és l’any Ferrater», apunta la Gemma Sastre. 

Clourà Litterarum una producció amb segell Terres de l’Ebre,  Musicant al rector de Vallfogona, de la cantant tortosina Pili Cugat i del guitarrista Carlos Lupprian, amb textos de Francesc Vicent Garcia.

  • Divendes, 28 de maig
  • Tot canta o brunz en el món. Anna Casas i Carme Ubach. Literatura de Víctor Català.
  • Memorial de Setmana Santa. Toni Gomila diu Blai Blonet. Toni Gomila. Literatura de Blai Bonet.
  • Salpols amb poesia. Cris Juanico. Literatura de Gumersind Riera i Vicent Andrés Estellés.
 

  • Dissabte, 29 de maig
  • Amb lletra menuda. Teia Moner. Literatura de Jaume Cela.
  • A dues veus i mil paraules. Mirna Vilasís i Xavi Múrcia. Literatura de Maria Mercè Marçal i altres.
  • El mèdium. Josep Pedrals i Laura Pau. Literatura de Joan Perucho.
  • T’obro la meva veu sota els núvols. Tònia Passola, Marta Pérez Sierra, Aida González i Valeria Feigan. Literatura de Felícia Fuster.
  • Collirem els estels. Patricia Caicedo i Manuel Ruiz. Literatura de Carles Duarte.
  • Poema inacabat. Produccions de Lo Nostro. Literatura de Gabriel Ferrater.
 

  • Diumenge, 30 de maig
  • Una estrella que no ha vist mai ningú abans. Jordina Biosca. Literatura de Mercè Rodoreda, Pell Coll i altres.
  • Musicant el rector de Vallfogona. Pili Cugat i Carlos Luprian. Literatura de Francesc Vicenç Garcia.
Pel que fa a la 18a edició de la Fira del Llibre Ebrenc, Gemma Sastre ressalta la creació del territori. «En tres dies hi haurà quatre taules de presentacions de llibres amb vuit autors per taula. En total seran 32 autors, dels quals alguns vindran acompanyats de les seves il·lustradores ebrenques». Dos d’aquests escriptors i escriptores són l’autora de Xerta Laura Viñas, Premi Documenta per Les closques i el tarragoní Pol Guasch, Premi Llibres Anagrama per Napalm al cor, que protagonitzaran una taula rodona.

«Per nosaltres és molt gratificant que ens acompanyin, donar-los la veu, que tinguin l’oportunitat de presentar els seus llibres i també de parlar de la diversitat en la literatura, que és el punt comú que hem trobat en les seves dues novel·les», assenyala la directora de Litterarum. 

La fira del llibre tindrà 150 m2 amb més de 2.000 llibres per triar i remenar impulsada per la Llibreria Bassa, la Llibreria la 2 de Viladrich, l’Espai Cultural Guaix, la Llibreria El Núvol i l’Institut Ramon Muntaner. 

Tota la informació a www.litterarum.cat
 

Comentarios
Multimedia Diari