Felip Fucho s’endú el Premi Artur Bladé i Desumvila

L’obra ‘L’Islam a Ascó’ dona a conèixer la presència musulmana a Ascó entres els segles X i XVII

10 diciembre 2021 19:40 | Actualizado a 11 diciembre 2021 07:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com era la societat musulmana a Adkun (Ascó), després de la invasió d’Hispània, al segle VIII? Aquest és el tema central que aborda el treball L’Islam a Ascó (s. X-XVII). Aportacions i herència de l’historiador de la Fatarella i resident a Ascó Felip Fucho i Pascual. El treball va guanyar el XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila que atorga el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i que es va entregar ahir al Casal Municipal d’Ascó, en un acte coorganitzat amb l’Ajuntament d’Ascó i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. El premi consisteix en 2.500 euros en metàl·lic i la publicació de l’obra guanyadora, que es presentarà ja editada ja aquesta mateixa nit dins el número 20 de la col·lecció Daliner del CERE.

L’obra analitza el llegat musulmà a Ascó en la història, en el patrimoni local, la llengua i la toponímia i posa èmfasi en una cultura que va perdurar, no tant sols fins a la conquesta cristiana del segle XII, sinó fins a l’expulsió definitiva dels moriscos ordenada pel rei Felip III el 1610. En aquesta edició del Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila han concorregut sis obres, totes elles relacionades amb la comarca de la Ribera d’Ebre. El jurat ha estat format pels historiadors David Íñiguez, Daniel Piñol, Josep Solé i per Josep Cañabate com a secretari.

El XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila és de caràcter biennal i porta el nom del president honorari del CERE, Artur Bladé i Desumvila, un dels màxims exponents de la literatura de la memòria i els dietaris en llengua catalana, sobretot en relació amb l’exili posterior a la guerra civil. Artur Bladé va jugar un paper clau en la fundació del centre d’estudis de la seua comarca i per aquest motiu l’entitat el reconeix com el seu president honorari i li dedica el guardó més important que atorga.

«La celebració del XXè premi, amb Artur Bladé com a referent, confirma l’obstinada voluntat de ser d’una comarca i una cultura encara avui entre perills», explica Josep-Sebastià Cid, president del CERE. «El Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila és una eina clau per a la difusió del conneixement i la investigació a la nostra comarca. Per això el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre atorga la dotació econòmica d’aquest premi», afegeix Gemma Carim, presidenta de l’ens comarcal.

Comentarios
Multimedia Diari