Gemma Sastre: «Dirigir Litterarum era un tren que no podia deixar passar»

La morenca pren el relleu d’Albert Pujol al capdavant del certamen que endinsa el públic en una fusió d’arts escèniques i literatura

11 mayo 2021 09:20 | Actualizado a 11 mayo 2021 09:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La morenca Gemma Sastre Sancho (Móra d’Ebre, 1997) pren enguany el relleu d’Albert Pujol al capdavant de la direcció de Litterarum, la Fira d’Espectacles Literaris i del Llibre Ebrenc. És graduada en Traducció i Interpretació d’Anglès i Rus (2019) i ha cursat un postgrau en Correcció i Assessorament Lingüístic (2020). Es dedica a la traducció i correcció, i professionalment la seva trajectòria ha estat vinculada a la lingüística i la literatura. En els darrers anys, ha treballat com a becària a la Institució de les Lletres Catalanes i a l’Institut d’Estudis Catalans. També ha col·laborat amb el projecte TRACES del Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, i exercit de professora d’anglès. Destaca que «durant tots aquests anys, l’Albert Pujol i tot l’equip han fet una molt bona feina».

Què significa aquesta oportunitat?

Per mi és tot un repte, tant en l’àmbit professional com el personal, ser al capdavant del certamen que va ser reconegut amb el Premi Nacional de Cultura l’any 2019. Com a morenca, conec Litterarum des de petita. A més, sempre li he tingut molta estima. Era un tren que no podia deixar passar i que vaig agrair molt, perquè significa que confien en les meves capacitats per dirigir el certamen i que valoren que una persona de Móra d’Ebre, que s’estima el seu poble, estigui al capdavant d’un projecte del seu municipi.

El fundador va ser l’Albert Pujol. Es proposa seguir el mateix full de ruta?

Durant tots aquests anys, l’Albert Pujol i tot l’equip han fet una molt bona feina. De fet, si Litterarum va guanyar el Premi Nacional de Cultura l’any 2019 va ser precisament per la qualitat i l’excel·lència de la feina feta tots aquests anys. Això demostra que la fira té una gran solvència, i em proposo de continuar amb aquesta línia.

«Durant tots aquests anys, l’Albert Pujol i tot l’equip han fet una  molt bona feina. Em proposo de continuar amb aquesta línia»

L’edició de l’any passat va ser virtual i enguany el certamen es reprèn en un format presencial i la retransmissió en directe dels espectacles. Quin és el repte?

Hem optat per aquest format perquè pensem que la cultura digital s’ha estès per quedar-se i contribueix a arribar a tots els públics. En aquest sentit, volem apropar-nos a públics de totes les edats, siguin d’on siguin geogràficament, és a dir, volem fer arribar la literatura a tothom. D’aquesta manera, també preservem la identitat de Móra d’Ebre que fa la Fira Litterarum encara més única, pels espais patrimonials que té el nostre poble. D’altra banda, el format de retransmissió en directe ens permet un tracte més proper, que ens interessa incentivar, amb els programadors, els artistes i els espectadors. A través de Litterarum apropem la literatura d’una altra manera i la volem fer gaudir. Per això, volem animar des dels més petits fins als adults, passant pels joves, a endinsar-se en la fusió de les arts escèniques i la literatura.

L’apunt
La fira torna els dies 28, 29 i 30 de maig

En aquesta nova edició, es combinarà el format presencial i la retransmissió en directe dels actes. La fira continuarà incloent com a activitats destacades la Fira del Llibre Ebrenc, que oferirà llibres d’autors del territori ebrenc per part de llibreries locals, presentacions de llibres i ponències.

Després de l’últim any, és evident que els artistes i programadors necessiten recuperar el contacte directe amb el públic.

Sí. Per això, des de Litterarum fem una crida a tots els programadors perquè vinguin a la fira i programin espectacles als seus municipis. No volem que cap localitat es quedi sense un espectacle literari perquè, ara més que mai, la cultura és necessària i molt important. Per aconseguir-ho, també apostarem, en l’edició d’enguany, per xerrades entre professionals i artistes.

Paral·lelament a Litterarum, també se celebra la Fira del Llibre Ebrenc. Quin impuls li donaran a la jornada i perquè els joves s’animin a participar en el Premi Llibresebrencs.org?

La fira és l’altaveu dels autors i autores ebrencs i de la literatura ebrenca. Per això, incentivem la compra de llibres, i també hi haurà ponències que tractaran sobre temes d’interès relacionats amb les biblioteques públiques, les biblioteques escolars i la literatura. Pel que fa al Premi Llibresebrencs.org encoratgem la creació literària a les Terres de l’Ebre i d’aquesta manera fem palès el talent del territori.

És un talent que encara no ha fet eclosió, és a dir, que s’hi ha de donar més visibilitat?

Sí. És una forma d’animar als joves perquè s’aboquin a l’escriptura, sobretot ara més que mai, en aquests moments tan difícils. Així, des del Premi Llibresebrencs.org, que organitza el Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’objectiu és animar als joves a què escriguin i fomentar la creació literària a les Terres de l’Ebre.

«Volem apropar-nos a públics de totes les edats, siguin d’on siguin geogràficament, és a dir, volem fer arribar la literatura a tothom»

Vostè ja havia participat en el premi.

Sí, i és un dels motius pels quals tinc tanta estima a Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc des de fa anys. Sempre m’ha agradat llegir i escriure. També penso que és una bona forma de col·laborar amb la fira i despertar interès per la literatura del territori.

La seva experiència com a traductora què aportarà a Litterarum?

Altres anys s’havia comptat amb l’activitat Llibre Ebrenc Internacional amb l’organització de visites d’estudiants d’altres països per donar a conèixer la literatura catalana a través dels espectacles literaris i la literatura d’autors ebrencs. Aquest any no serà possible, però com a traductora, que tinc aquesta visió internacional, sí que em proposo a llarg termini, i en una situació postpandèmica, d’arribar tant a un públic dels Països Catalans com internacional, és a dir, que els espectacles es puguin programar internacionalment i que els estudiants internacionals de llengua i literatura catalanes també coneguin la literatura ebrenca.

«La Fira del Llibre Ebrenc és l’altaveu dels autors i autores ebrencs i de la literatura ebrenca. Per això, incentivem la compra de llibres»

Això significa que els joves no només han de consumir literatura juvenil? Creu en les etiquetes?

No crec en les etiquetes. A Litterarum també hi haurà espectacles infantils dins de l’activitat Litterarum Petits, però evidentment el públic a qui es dirigiran no serà només l’infantil, sinó de totes les edats.

Darrere de Litterarum hi ha el suport de moltes institucions i entitats locals en l’organització.

Comptem amb un gran equip humà que ens ha recolzat des del principi, des de tot l’equip de l’Ajuntament, com també l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre i el Servei de Joventut de la Ribera d’Ebre. Tots fan una molt bona feina i duen a terme l’organització de moltes de les activitats de la fira.

Durant l’any, com es manté viu l’esperit de Litterarum?

Establiments com La 2 de Viladrich a Tortosa, la Llibreria Bassa de Móra d’Ebre, El Núvol de Móra la Nova i l’Espai Cultural Guaix d’Amposta inclouen les novetats literàries ebrenques als seus aparadors al llarg de tot l’any. També participem en la Setmana del Llibre en Català per fer difusió de la marca Llibre Ebrenc, perquè dóna a conèixer la literatura ebrenca, i fomentem la compra de llibres d’autors i autores del territori. Gràcies a tot l’equip de darrere, l’esperit de Litterarum es manté viu sempre i treballem al llarg de l’any amb moltes ganes per preparar la propera edició.

Comentarios
Multimedia Diari