Haiku, l’art poètic de fixar impressions i emocions a través de les paraules

Les autores Lena Paüls i Monika Escuer s’han deixat captivar per la mètrica d’origen japonès

27 diciembre 2021 18:40 | Actualizado a 28 diciembre 2021 07:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ceps plens de vespre, contrallums i reflexos, arrel enfonsen. Aquest és un dels haikus que l’escriptora reusenca Lena Paüls ha inclòs en una recent publicació digital sota el nom Haikus de vi novell. «Hi aplego poemes sobre la vinya i el vi que han format part de l’espectacle De vi va veu, estrenat a Reus el 2020 i reposició el 2021, dirigit per Rosa Mateu», explica l’autora qui destaca que la publicació també inclou «poemes referits al vi que formen part d’un altre poemari, premiat amb els Jocs Florals de les Corts de Barcelona, 2011».

Pel que fa a quan va descobrir l’art d’aquesta poesia, Lena Paüls explica que «la natura m’estira, m’emocionen els cicles que se segueixen imperceptibles, però ininterrompudament. I com intervenen en l’ànim de les persones» i afegeix que «la descoberta d’aquesta forma poètica va ser a partir de lectures, i a continuació entendre quin era el cànon per poder-ne crear amb seguretat i deixar-m’hi anar amb comoditat».

Aquesta forma de poesia japonesa, No podràs amb mi, hauràs de retrocedir. Faré el meu camí, també ha captivat a l’autora reusenca Monika Escuer, qui ha publicat els versos en una antologia de l’editorial Diversidad Literaria, conjuntament amb altres autors i autores. «No coneixia l’existència dels haikus, fins que un dia navegant per la pàgina web de Diversidad Literaria vaig descobrir que convocaven un certamen per després publicar-los en una antologia», explica la reusenca i avança que «aquestes vacances de Nadal buscaré el temps per seleccionar els que ja tinc escrits per preparar una altra publicació, sigui en paper o digital».

Quant a què li permeten expressar els haikus que no hauria aconseguit a través de la poesia tradicional, Lena Paüls confessa que «viatjo moltes hores en tren, amunt i avall, i tinc temps per fixar impressions amb paraules. Pot semblar senzill, però és d’una gran complexitat formal, amb tres versos 4+6+4 síl·labes (comptant amb la mètrica catalana) i aconseguir donar forma a una emoció. Un haiku puc fer-lo amb dues hores de viatge». Així mateix, diu que «el repte dels poetes que en volen fer és ser conscient d’un instant especial i atrapar-lo amb paraules».

Per la seva banda, Monika Escuer ressalta que «un haiku és tan curt que o bé no pots expressar gairebé res o pots expressar molt, depèn de què hi diguis. És una manera d’expressar un moment o un pensament profund en poques paraules», qui afegeix que «amb la poesia tradicional, pots escriure tantes pàgines com vulguis, sense la necessitat d’estressar-te tant com quan escrius un haiku». Per això, l’autora reconeix que «el repte és arribar a expressar un sentiment, una emoció o un pensament amb molt poques paraules».

Per escriure haikus s’ha de tenir molta intuïció? «Has de tenir molt clar què vols dir», assegura Monika Escuer. En canvi, Lena Paüls afirma que «el sentiment poètic es pot tenir o pot arribar en qualsevol moment. Per escriure haikus no cal que el poeta tingui una intuïció especial. Només cal que estigui atent al moment i treballi la manera de dir-lo en paraules», i dels seus versos japonesos en destaca que «són peces molt treballades i procuro que no es noti que en cadascun m’hi he passat dues hores, en el cas que hagi sortit a la primera».

Comentarios
Multimedia Diari