L'Arxiu del Baix Penedès rep documentació històrica del cronista casteller Salvador Palau

Va estar present a les principals diades i jornades castelleres 

07 mayo 2021 11:34 | Actualizado a 07 mayo 2021 11:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La família Palau Casellas va cedir la documentació de Salvador Palau Rovira (El Vendrell,  1934-Barcelona, 2002) a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Salvador Palau, advocat de professió, i casteller per vocació, era membre de la colla castellera Nens del Vendrell. Va ser un reconegut cronista del món casteller en les dècades dels anys 60 i 70.  La família Palau Casellas ha conservat la documentació i assessorada per la  colla Nens del Vendrell i l’historiador casteller Pere Ferrando Romeu, ha volgut que estigués a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

Salvador Palau va viure i va escriure sobre els moments més exitosos de la colla vendrellenca. Així, l’1 de febrer de 1970 va adreçar unes paraules a l’acte d’homenatge a Joan Julivert Nin, cap de colla dels Nens del Vendrell.  

El 4 d’octubre del mateix any, en la diada amb motiu de la celebració per haver guanyat el VI Concurs de Castells de Tarragona, els Nens del Vendrell el van obsequiar amb una corbata que l’acreditava com a casteller de corbata en reconeixement a la seva dedicació a la colla. Cal destacar també la glossa pronunciada en l’acte d’inauguració del monument als castellers, obra de Josep Cañas, als Masos de Coma-ruga  el 12 d’octubre de 1976.

La seva amistat amb Salvador Espriu va fer possible que el 1976 el poeta escrivís el text introductori del llibre commemoratiu del 50è aniversari de la colla. El 2001 va col·laborar en el llibre Nens del Vendrell: 75 anys d’històries castelleres, escrivint “Recordant Jan Julivert...».

Interés històric

La documentació té un gran interès històric. Hi ha correspondència, les cròniques periodístiques, els reculls de premsa, les pel·lícules i les fotografies que il·lustren una època daurada dels castells i especialment de la colla Nens del Vendrell. La seva cronologia abraça de 1967 a 1976. 

 

Destaca la filmació titulada Torres Humanas. Castellers de Catalunya, produïda per Visiones Marbiscolor, que és una crònica del VI Concurs de Castells de Tarragona del 27 de setembre de 1970, en el qual els Nens del Vendrell van guanyar amb una espectacular torre de vuit amb folre.  

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès ha finalitzat l’inventari, el qual es pot consultar a internet al Portal Arxius en línia del Departament de Cultura de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari