‘La Gavina’ d’Anton Txèkhov, una mirada crítica de la societat

El dimarts al Fortuny, Francesc Cerro-Ferran dirigirà una nova versió de la peça teatral

29 noviembre 2020 08:50 | Actualizado a 29 noviembre 2020 09:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una única veu en escena. L’actriu Bàrbara Roig és la protagonista d’una nova versió de La Gavina, d’Anton Txèkhov, dirigida pel dramaturg reusenc Francesc Cerro-Ferran, i que es podrà veure al Teatre Fortuny el dimarts, 1 de desembre a les 20.30 hores, en el marc del Cicle Grans Mestres.

«És una versió molt contemporània de La Gavina d’Anton Txèkhov, un dels millors drames de l’autor», assegura Francesc Cerro-Ferran, qui afegeix que «el que veurem és una adaptació que passa de tenir una quantitat ingent de personatges a un sol personatge, el de la Nina». En aquesta ocasió –segueix explicant el dramaturg reusenc– «el personatge ha perdut la ingenuïtat i està de tornada de moltes coses, és a dir, tot el pudor que tenia en l’obra original es perd per parlar amb noms i cognoms dels problemes personals de la gent i sobretot dels problemes dels personatges».

«Amb 35 anys, la Nina ho ha fet tot a la vida, però ha fet tot el que no hauria volgut fer. En canvi, ha sigut incapaç de fer el que volia fer, és a dir, els somnis de ser una gran actriu s’han esvaït», assegura Francesc Cerro-Ferran. Del personatge també en destaca que «ha transformat la ingenuïtat en una mediocritat i infelicitat, i s’ha convertit en tot allò que criticava d’adolescent. La il·lusió que tenia quan era jove ha passat a ser una gran frustració; les esperances perquè el món fos millor han donat pas a una amargor brutal i l’èxit que ella pretenia assolir ha brillat per la seva absència». Si bé, la versió que dirigeix el dramaturg reusenc descobrirà un punt de llum al final de l’obra.

«A vegades, quan pensem que tot se n’ha anat a norris, sempre hi ha un petit punt de llum on aferrar-nos per obrar el canvi. És la segona i última oportunitat que tenim a la vida», reconeix Francesc Cerro-Ferran. El reusenc afirma que «La Gavina forma part d’una trilogia sobre Anton Txèkhov, que inclou l’adaptació, a un dels personatges més destacats, de tres de les peces més importants de l’autor».

A escena comparteixen protagonisme l’actriu Bàrbara Roig i la cantant Maribel Afrika Guonder. «La Bàrbara Roig li aporta al personatge saviesa i a la vegada frescor, és a dir, és una persona que ja sap de què parla a la vida i a la vegada té un punt de joventut, d’irreverència, capaç de seduir, mala llet, ironia...», detalla Francesc Cerro-Ferran. Així mateix, destaca «la seva gran qualitat artística i capacitat de treball. És molt generosa dalt de l’escenari. Juntament amb la Maribel Afrika Guonder, les dues destaquen pel seu absolut compromís artístic».

Per últim, el dramaturg reusenc assegura que aquesta nova versió de La Gavina, d’Anton Txèkhov, «és un muntatge arriscat que entra dintre del camí que vol emprendre el Cicle Grans Mestres cap a una dramatúrgia contemporània, molt compromesa amb la societat actual i els seus problemes, és a dir, que no avança d’esquena a la realitat, sinó que la mira de cara a cara i la puja a l’escenari, d’una manera crítica perquè l’espectador pugui participar d’aquest debat».

Comentarios
Multimedia Diari